Egy felpörgetett idegenforgalom csak jó lehet mindenkinek

A kormányban egyetértés van arról, hogy a turizmusnak és a hozzá tartozó területeknek nagyobb támogatást kell kapniuk az elkövetkező időszakban – mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a XXIX. Nemzetközi Szálloda-, Vendéglátóipari és Gasztrotechnikai Szakkiállítás, a Hoventa megnyitóján kedden Budapesten.

MNO
2010. 10. 19. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: az új Széchenyi-terv jövő évi pályázatai között már lényegesen nagyobb teret kapnak az idegenforgalmi fejlesztéseket elősegítő, elsősorban a kis- és középvállalkozásokat érintő lehetőségek. Ángyán József felhívta a figyelmet arra: az idegenforgalom olyan kitörési pont, amely teljesítménynövekedésével többletet adhat a többi, hozzá kapcsolódó gazdasági ágazatnak is. Ezek sorában kiemelkedő az agrárium szerepe, a két ágazat kölcsönhatása, egymást erősítő volta elvitathatatlan.

A vendéglátás biztos minőségi felvevőpiacot jelenthet a hazai mezőgazdasági termékek számára, a mezőgazdaság a minőségi alapanyag-ellátás mellett a táj, a környezet, a vidék fenntartásával is hozzájárul a külföld számára is vonzó idegenforgalom fejlesztéséhez – mondta az államtitkár. Ez az együttműködés – Ángyán József szerint – a hagyományokra, adottságokra, speciális hungarikumokra alapulva új, minőségi kapcsolatot jelent és jelentős lendületet adhat mindkét ágazatnak, hozzájárulva a munkahelyek megőrzéséhez, illetve gyarapításához is.

Javítani kell a minőséget

Komoly vetélytársakkal kell azonban megküzdenie Magyarországnak az idegenforgalmi piacon, amelyen a nagy múltú európai turisztikai nagyhatalmak mellett egyre inkább ott van a régió többi felzárkózó országa is – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ahhoz, hogy a magyar idegenforgalom és vendéglátás elfoglalja méltó helyét a világban, csakis a minőség javításán keresztül vezet az út. A mindenkori kormány feladata az, hogy minél kedvezőbb feltételeket teremtsen a fejlődésre, a vendéglátás minősége ugyanakkor az ágazatban működő vállalkozásoknál dől el. A nemzetközi trendek megismerése mellett nem szabad megfeledkezni a hagyományos magyar vendégszeretetről, a magyar konyháról és a már említett hungarikumokról sem – hangoztatta az államtitkár.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a múlt évhez képest mintegy 25 százalékkal nőtt a Hoventa kiállítási területe, és ezzel a régió meghatározó szakmai seregszemléjévé vált. Megnőtt a külföldi kiállítók száma, az idén Olaszországból, Csehországból, Görögországból, Ausztriából és Szerbiából is érkeztek kiállítók a rendezvényre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.