2013-ban már lehet szlovák bankadó

Szlovákia legkorábban 2013-ban vezetheti be a bankadót a pénzügyminiszter szerint.

MNO
2011. 04. 05. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivan Miklos az osztrák Die Presse című konzervatív napilapnak elmondta, hogy a bankadó bevezetésére vonatkozó elképzeléseket szeretnék minél jobban összehangolni az Európai Unióval. Ugyanakkor utalt arra, hogy uniós szinten igen lassan halad az adóharmonizáció. A szlovák pénzügyi tárca vezetője már korábban is jelezte, hogy a szlovák kormány egyoldalúan is bevezeti a bankadót, ha az Európai Unió nem lenne képes dönteni a pénzügyi szektor közös adóztatásáról az év végéig. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a befolyó bankadóból egy tartalékalapot képeznének a bankok számára, az összeg nem kerülne a központi költségvetésbe.

A 2009 óta az euróövezet tagjának számító Szlovákia mellett többek között Lengyelország, Szlovénia, Románia, Horvátország és Bulgária is fontolgatja a bankadó bevezetését. Az Európai Bizottság tavaly október elején hivatalos javaslatot mutatott be a bankadó európai uniós bevezetésére. A részletekről azonban nincs megállapodás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.