800 lakást újítanak fel

A 2009-ben meghirdetett panelpályázatok döntéshozatali előterjesztése alapján mintegy 800 lakás energetikai rendszerét újíthatják fel Győrben és Sopronban – mondta a megyeszékhelyen tartott szerdai sajtótájékoztatón Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár.

MNO
2011. 04. 06. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közlése szerint a 12,5 milliárdos keretösszegből közel 300 millió forint vissza nem térítendő támogatás juthat a megyébe. A 45 százalékos pályázati forráshányaddal számolva ez összesen mintegy 23 ezer lakást jelent, ebből hatszáznál több Győrben újulhat meg. Az államtitkár hangsúlyozta: a távfűtéses lakásban élők fűtési szempontból a legkiszolgáltatottabbak, hiszen még az otthonok elenyésző hányadában van lehetőség a szobánkénti, egyedi fűtésszabályozásra. Eközben az így fűtők éves négyzetméterenkénti költsége 4200 forint, ami másfélszerese az átlagnak.

Ezért is született döntés a távhő hatósági árassá tételéről. „A jelenlegi helyzet alapján nem egységes távhőár megállapításában gondolkodunk, hanem mintegy 650 egyedi díj megállapítására kell majd sort keríteni” – közölte. Győrt kivételként említve úgy fogalmazott: a legtöbb esetben átláthatatlan, pazarló és fölösleges költségelemeket tartalmazó árszerkezet alakult ki a közel száz távfűtött településen. A rendszer átalakításának példájaként a gázárképlet múlt év végi módosítását említette.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.