A Belügyminisztérium hiába várta a szakszervezetek ötleteit

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendvédelmi szakszervezetek – korábbi ígéreteik ellenére – javaslatok nélkül érkeztek a kedd délelőtti RÉF-ülésre, valamint a tanácskozás során sem álltak elő javaslattal.

MNO
2011. 04. 05. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint közleményükben emlékeztettek: a Belügyminisztérium vezetése korábban felkérte a szakszervezeteket, hogy a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fóruma (RÉF) tanácskozására készítsenek olyan javaslatokat, amelyek a rendvédelmi állományok életpályamodelljének kialakításához szükségesek.

A Belügyminisztérium ugyanis ezen ötleteket, javaslatokat is szerette volna felhasználni a Széll Kálmán-bizottságban végzett munkája során – tették hozzá, hangsúlyozva: a rendőröket, tűzoltókat, börtönőröket képviselő érdekvédelmi szervezetek munkája nélkül a belügyi tárca hátrányosabb helyzetből tudna csak fellépni és eredményt elérni a bizottságban. Pintér Sándor belügyminiszter ezért adott utasítást az ülésen jelen lévő országos parancsnokoknak a teljes személyi állomány javaslatainak összegyűjtésére, amelyet gyorsítottan, még a héten végre kell hajtaniuk – hívták fel a figyelmet.

A feladat részletes meghatározására szervezetenként országos vezetői értekezletekre kerül sor szerda délelőtt – olvasható a dokumentumban. A közlemény arra is kitér, hogy a belügyminiszter a RÉF keddi ülésén ismét felkérte a rendvédelmi szakszervezeteket, hogy még a hét folyamán fogalmazzák meg „konkrét és előrevivő javaslataikat” annak érdekében, hogy sikerüljön közösen kialakítani egy olyan rendvédelmi életpályamodellt, amely figyelembe veszi a hivatásos pálya specialitásait, az állomány érdekeit és a kormány részéről is támogatásra számíthat.

A RÉF keddre összehívott rendkívüli ülésén nem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Pintér Sándor belügyminiszter a tanácskozáson azt mondta, azért hívta össze a RÉF rendkívüli ülését, hogy összegyűjtse a szakszervezetek javaslatait, amelyeket a kormány előtt képviselni tud. Napirend előtt hangsúlyozta, hogy egy korábbi ülésen ezt már kérte, de az érdekképviseletektől csak egyetlen javaslat érkezett. Közölte, a parancsnoki kart kéri fel arra, hogy gyűjtse be a teljes állományból a javaslatokat, mert csak így tudhatja meg a BM, hogy milyen életpályamodellt kell kidolgoznia.

Pover Pál az érdekképviseletek nevében azt mondta: a múlt pénteki ülésen egységes álláspontot fogalmaztak meg, „halálpálya-” helyett életpályamodellt szeretnének, illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését és korszerű munkaeszközöket. Úgy vélte, „fordítva ülnek a lovon”, mert nem az érdekképviseleti oldalnak kellene javaslatokat tennie. Hallani szeretnék a kormány javaslatait, amelyekre reagálni fognak – mondta, hozzátéve: a szakszervezetek készen állnak a tárgyalások folytatására, ha szóban és írásban tájékoztatást kaptak a kormány terveiről.

Pintér Sándor erre úgy reagált: csak általánosságokat fogalmaztak meg eddigi javaslataikban a szakszervezetek, de konkrét lépéseket nem. Szerinte az biztosan nem valósítható meg, hogy aki most lép állományba 18 évesen, az a most hatályos szabályok szerint menjen nyugdíjba.

Ezt követően az ülést lezárták. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke az ülést követően azt mondta: továbbra is fennáll, sőt erősödött az április 9-étől bejelentett demonstrációsorozat megtartásának esélye, mert konkrét javaslatokat vártak a kormánytól, de ilyenek az ülésen nem hangzottak el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.