A csillagokba és tovább

Sokszínű programokkal várja az asztronómia és az űrkutatás iránt érdeklődőket a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat csillagászati intézménye, a TIT Budapesti Planetárium április 12-én, kedden annak kapcsán, hogy ötven éve startolt a kazahsztáni Bajkonurból a Vosztok–1 űrhajó, fedélzetén Jurij Gagarinnal, a világ első űrhajósával.

MNO
2011. 04. 09. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TIT közleménye szerint április 12-én ötvenszázalékos kedvezménnyel látogathatók a planetárium előadásai.

A rendezvénysorozat reggel 9-kor kezdődik a gyermekeknek szánt interaktív csillagászati programokkal, ezt követően Napbemutató lesz speciális naptávcső segítségével. Szerveznek űrtotót is, a vetélkedő 1–3. helyezettjei kétszemélyes planetáriumi belépőjegyet kapnak ajándékba. A kínálatban szerepel űrrepülőgép-hajtogatás és reptetés is.

A Sétáló Naprendszer elnevezésű foglalkozásban az érdeklődők részletesebben megismerhetik a csillagászati értelemben vett legszűkebb környezetünket, a Naprendszert. Látványos képek és videobejátszások hozzák testközelbe a Naprendszer égitesteit, s a résztvevők megfejthetik a bolygók, kisbolygók, üstökösök titkát, megismerhetik mozgásukat, életüket a Naprendszerben.

A képzeletbeli utazás során a Nap belsejétől a Naprendszer határáig utazhatnak az érdeklődők, akik egyebek közt azt is megtudhatják, hogy mi fűti központi csillagunkat, lehet-e a napszélben vitorlázni, hol találjuk az égen a bolygókat, és hogy van-e a Marson élet. 11-kor kezdődik az Utazzunk a Marsra! című előadás, amelyben a hallgatóság választ kaphat arra, hogyan lehet elhagyni a Földet, és eljutni más égitestekre, mik az űrhajózás alapjai, hogyan működik a rakéta, milyen a súlytalanság?

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.