A fegyházban adta fel társát a gyilkos

Bíróság elé állt szerdán a 2000-ben elkövetett vokányi gyilkosság feltételezett társtettese, az áldozat egykori felesége. Az asszonyt volt szeretője, az emberölés elkövetője, egy volt rendőr adta fel, miután már éveket töltött a rácsok mögött a bűncselekmény miatt.

Csibra Tibor
2011. 04. 06. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött szerdán annak a nőnek a tárgyalása a Baranya Megyei Bíróságon, akit azzal vádolnak, hogy társtettesként segédkezett az ezredfordulón férje meggyilkolásában. Az ügyben négy éve már jogerősen elítélték az emberölés elkövetőjét, Rozsi Attilát – tájékoztatta lapunkat Hajdu István, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője. Rozsi a pécsi rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója volt egykor, s még aktív egyenruhás volt, amikor viszonya lett a bűncselekmény újabb vádlottjával, a korábban szintén a testületnél dolgozó Varga Máriával.

A pár később élettársi kapcsolatba lépett, miután mindketten úgy döntöttek, hogy elválnak addigi házastársaiktól. Varga Mária férje azonban igyekezett meghiúsítani a válópert, Rozsiéknak ezért anyagi gondjai támadtak. A volt rendőr ezért úgy döntött, hogy megöli társa férjét, ezzel megoldódik a házaspár tagjai közötti, a kiskorú gyermekeik elhelyezéséről szóló vita is. A gyerekek ráadásul apja örökösei is, így az újdonsült pár bevételre is számíthatott a bűncselekményből.

Rozsi Attilát az ellene indított büntetőperben egyedüli elkövetőként ítélték el a gyilkosságért, az egykori nyomozót tettéért 2007-ben jogerősen tizennyolc év fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla. A férfinak börtönévei alatt megromlott a kapcsolata Varga Máriával, majd tavaly levelet küldött az ügyészségnek, s abban bevallotta, hogy a nővel együtt követte el a gyilkosságot. A férfi részletesen beszámolt arról, hogy párjával együtt mentek el az áldozat vokányi házához, ahol Varga Mária azzal kért bebocsátást férjétől, hogy szeretné vele megbeszélni gyermekeik elhelyezését.

A páros meggyőződött arról, hogy más nincs az épületben, így tettüknek nem lehet tanúja. Rozsi Attila a nő után tartott, a házban fegyvert rántott, és hétszer meglőtte az áldozatot. Újabb, a fegyházban tett vallomása szerint Varga Mária férje nem halt meg azonnal, küzdött az életéért, ezért a nő segített lefogni a sértettet, Rozsi a végzetes két lövést így adta le a férfira. A volt rendőr állítása szerint a bűncselekményt együtt tervezték meg. Bár Rozsit és Vargát az eset után meggyanúsították, a gyilkosság háttere s körülményei sokáig felderítetlenek maradtak.

A páros ellen nem sikerült kellő bizonyítékot összegyűjtenie a nyomozóknak, ezért hamarosan letartóztatásukat, és gyanúsításukat is megszüntették a hatóságok, az ügyben először vádemelés sem született. Az ügyészség azután vette elő újra az aktákat, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság úgynevezett döglött ügyek osztálya átértékelte a rendelkezésre álló bűnjeleket, s azok alapján javasolta a büntetőügy folytatását.

Rozsi Attila időközben egy bűnöző ismerősének beszélt arról, hogy felvetődött benne a férj megölésének gondolata. A volt rendőr ekkor azt is elárulta, hogy egy fegyvergyűjtőtől korábban vásárolt egy 22-es kaliberű, hatástalanított, de visszaélesített lőfegyvert az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt. Szintén beszámolt arról, hogy a gyilkosság elkövetéséhez egy régi gépkocsit is vásárolt, s azt egy hamis bosnyák rendszámmal látta el. Lapunk úgy tudja, a bűnöző ismerős vallomása sokat segített a nyomozóknak az ügy felderítésében.

Az ellene indított büntetőperben az egykori rendőr mindvégig tagadta bűnösségét, de az első-, majd másodfokon eljáró bíróság is úgy ítélte meg, hogy a bizonyítékok olyan zárt logikai láncot alkotnak, amelyek alapján egyértelműen kijelenthető: Rozsi Attila volt a gyilkosság elkövetője.

Varga Mária szerdán első ízben állt a bíróság elé az ügyben, a nőt társtettesként aljas indokból, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség. Az asszony tagadta, hogy köze lenne a bűncselekményhez, állítása szerint azért ül a vádlottak padján, mert Rozsi Attila így próbál bosszút állni rajta megromlott kapcsolatukért. A férfi szerdán részletes beismerő vallomást tett a történtekről Kovács Attila büntetőtanácsa előtt, de a páros tagjainak szembesítése nem vezetett eredményre, mindketten kitartottak állításuk mellett.

A bíróság tanúkat is meghallgatott az ügyben, egyikük az áldozat apja. Úgy tudjuk, a tanú a bíróság folyosóján többeknek elmondta: fia a gyilkosság előtt jelezte neki, hogy tart feleségétől, mert az valamire készül ellene. A büntetőper csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik a Baranya Megyei Bíróságon. Ha az előzetes letartóztatásban lévő Varga Máriát bűnösnek találják az ellen felhozott vádpontokban, hasonló büntetésre számíthat, mint egykori párja, Rozsi Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.