A felsőoktatás segítségével növelnék a sport bázisát

A magyar sport működését, ezen belül kiemelten a tömegsport és az utánpótlás bázisának növelését a felsőoktatás bevonásával segítenék; a témáról májusban indul társadalmi vita, a törvényi kereteket pedig még az idén megalkotnák – mondta Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Debrecenben.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/776461" target="_blank"><strong>• Sportbiztosítás nélkül nem lehet majd versenyezni</strong></a>

MNO
2011. 04. 08. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes politikus kiemelte: az országban jelentős változások zajlanak, ami alól a felsőoktatás és a sport sem kivétel. A május 6-án induló társadalmi vita elsősorban a szolgáltatások rendszerét és az intézményhálózat megújítását fogja érinteni.

Czene Attila, a minisztérium sportügyekért felelős államtitkára Európában egyedülállónak és úttörőnek nevezte a sporttal kapcsolatos adóváltozásokat, megítélése szerint ezen az úton kell megújítani a sportfinanszírozás rendszerét. Hangsúlyozta: Magyarországnak a tömegsport és az utánpótlásképzés terén a legnagyobb a lemaradása, így elsősorban ezt a területet kell támogatni. Nem szabad azonban – folytatta – szembeállítani a versenysportot a tömegsporttal, hiszen az egyik a másikból következik. Az ideális az lenne, ha az emberek 25-30 százaléka rendszeresen, szervezett keretek között sportolna – tette hozzá.

Czene Attila az egyetem vezetésével folytatott megbeszélései után látogatást tesz a Debreceni Sportcentrumnál, óvodai fociakadémiát keres fel és a Debreceni Labdarúgó Akadémia működésének ügyében is tájékozódik.

A Debreceni Egyetem saját szakmai anyaga kiemeli, hogy a felsőoktatás sportba való intenzív bevonásához szükséges lenne a meglévő infrastruktúra fejlesztése, az egyetemi sportösztöndíjaknak a felsőoktatási törvényben való szabályozása, egyetemi tulajdonú klubok működtetése és az adótörvények kiterjesztése rájuk, továbbá az utánpótlásbázis egyetemi keretek közé történő becsatornázása.

Fábián István rektor ehhez kapcsolódva rámutatott: a Debreceni Egyetem az egyetlen az országban, ahol kötelező testnevelésórákra járniuk a hallgatóknak, az egyetem sportklubja, a 300 versenyzőt foglalkoztató DEAC csaknem évszázados múltra tekint vissza, és részt vesznek a Debreceni Labdarúgó Akadémia működtetésében is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.