A fogyatékkal élők társadalmi befogadásáról tárgyaltak

Az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális bizottsága Kósa Ádám fideszes EP-képviselőnek a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadását erősítő jelentéstervezetéről tárgyalt ma délutáni ülésén – áll Kósa Ádám sajtóközleményében.<br />

MNO
2011. 04. 14. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentum, kiegészítve az Európai Unió új fogyatékosságügyi stratégiájának (2010–2020) céljait, az eddigi gyakorlattól eltérő megközelítéssel és módszerekkel szeretné hatékonyabban támogatni a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadását és mobilitását. A tervezetben lévő kiindulási javaslatok az Európai Unióban élő közel nyolcvanmillió, magas munkanélküliséggel küzdő fogyatékossággal élő ember teljes körű és egyenlő értékű társadalmi részvételét célozzák.

Kósa Ádám 2009-es megválasztása óta komoly erőfeszítéseket tett e jelentéstételi lehetőség elérése érdekében. A jelentés nagyban támaszkodik az Európai Bizottsággal és az európai intézményekkel az elmúlt években folytatott konzultációk tapasztalataira. A dokumentum alapvetése, hogy a fogyatékkal élők is ténylegesen gyakorolhassák a mindenkit megillető jogokat és lehetőségeket. A tervezet szerint egyenlő bánásmódra kell törekedni az élet minden területén, nem csak az uniós irányelvekben már rögzített munkavállalásra, foglalkoztatásra és szakmai képzésekre korlátozva. „Nincs sok időnk, hiszen 2020-ig az EU-ban évente közel egymillió dolgozó megy nyugdíjba. A következő tíz évben ugyanakkor az egyre inkább a kommunikációra és digitalizációra épülő világunkban 16 millió alacsony vagy végzettséggel nem rendelkező ember számára elérhető európai munkahely fog megszűnni ” – emlékeztetett Kósa.

A jelentéstervezet különös hangsúlyt fektet a demográfiai helyzetre is, hiszen az európai társadalom idősödése soha nem látott új kihívásokat és alapvető változásokat fog eredményezni. Növekedés várható az egészségügyi ellátások iránti igények terén is. A hosszú távú szemléletváltás elérése és egy fenntartható társadalmi modell megvalósítása érdekében Kósa Ádám szerint akadálymentes környezet kialakítására van szükség. „Az ilyen jellegű megoldások ugyanis a fogyatékkal élő emberek mellett az idősebb emberek számára is alkalmasak a minőségi életvitel, illetve a nagyobb szintű foglalkoztatás és aktivitás elérése érdekében” – tette hozzá Kósa. Véleménye szerint ehhez kapcsolódóan elengedhetetlen a Strukturális Alapokra vonatkozó jelenlegi szabályozás felülvizsgálata is. A jelentéstervezet a közbeszerzésekkel kapcsolatos lehetőségekre mint az esélyegyenlőség biztosításának egyik, korábban kevéssé alkalmazott eszközére is felhívja a figyelmet.

Kósa Ádám március végén az Európai Fogyatékosügyi Fórummal és 19 aktív szakmai európai fogyatékosságügyi civil szervezettel kezdeményezett párbeszédet a tervezet kapcsán. 2011. április 15-én, pénteken pedig a magyarországi civil szervezetekkel folytatja a szakmai véleménycserét a kérdésben – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.