A kormány benyújtja Brüsszelnek a konvergenciaprogramot

A kormány ma nyújtja be Brüsszelnek a konvergenciaprogramot, amely a szerdai kormányülésen jóváhagyott Széll Kálmán-tervben rögzítettekre épül.

MNO
2011. 04. 15. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Uniós tagságból adódó jogszabályi követelményeknek megfelelően a tagállamok minden évben aktualizált stabilitási, illetve az euróövezeten kívüli tagállamok aktualizált konvergenciaprogramot nyújtanak be a Európa Tanács és az Európai Bizottság részére. A program külső környezete, a szokásoknak megfelelően az EU aktuális prognózisára támaszkodik, amely szerint a 27 ország GDP-je idén 1,8 százalékkal nő, az infláció 2,2 százalék lesz.

A magyar kormány által benyújtandó program a Széll Kálmán-terv kabinet által elfogadott téziseire épít, amint azt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A konvergencia program tartalmazza azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése, az ország versenyképességének javítása, valamint a fiskális egyensúly biztosítása érdekében elengedhetetlenek.

A konvergenciaprogram részletesen beszámol azokról a lépésekről, amelyeket a kormány az egyes kritikus területeken (önkormányzati rendszer, nyugdíj jellegű ellátások, szociális rendszer, közpénzügyek, közösségi közlekedés) a költségvetési szempontok figyelembe vételével kíván tenni 2011-ben. A program leglényegesebb üzenete a GDP arányos államadósság csökkentése a jelenlegi 80 százalék feletti szintről fokozatosan 70, majd 65 százalékra. Ennek érdekében, a strukturális reformok keretében, jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-2014-ben 902-902 milliárd forinttal kívánja javítani a kormány az államháztartás egyensúlyát.

Százmilliárdos megtakarítások

A munkaerőpiaci idei 337 milliárdos kiadásából jövőre 195 milliárdot, 2013-2014-ben 213 milliárd forintot kíván megtakarítani a kormány. A nyugdíjrendszer reformja három év alatt 351 milliárd forinttal csökkenti az idén 3 ezer milliárdot meghaladó kiadásokat. A közösségi közlekedés átalakításával azzal számol a kormány, hogy a MÁV állami támogatása az idei 173 milliárdról jövőre 45 milliárddal, a következő lét évben pedig 60-60 milliárd forinttal csökken, miközben a MÁV 300 milliárd forintos vállalati adóssága az államadósságba kerül.

A gyógyszerkassza kiadásai az idei 343 milliárd forintról jövőre 83 milliárddal, 2013-2014-ben 120-120 milliárd forinttal mérsékli a kabinet. Az államadósság csökkentő alap jövőre 90 milliárdot, a következő két évben 220-220 milliárd forintot fizet be az államháztartásba. Az államháztartási hiánynál a konvergencia program a március elején lefektetetett mértékeket viszi tovább: az államháztartás idei 2 százalékos többlete az államadósság csökkentését szolgálja, miközben a kormány tatja magát az EU által megkövetelt deficitcsökkentési programhoz – közölte Matolcsy György a szerdai kormányülés után, hozzátéve, hogy a kormány nem változtat a korábban kitűzött idei GDP arányosan 2,94 százalékos hiánycélon.

A következő években a hiány a tervben rögzítettnek megfelelően alakul, azaz 2012-ban 2,5 százalék, 2013-ban 2,2 százalék, majd 1,9 százalék, 2015-ben 1,5 százalék lesz. A kormány által felvázolt GDP növekedési alappálya 2011-re 3,0, jövőre 3,5 százalékos, 2013-től évi 3-4 százalékos GDP növekedéssel számol. Az alternatív forgatókönyv szerint 2013-tól a Széll Kálmán Tervben kitűzött 4-6 százalékos gazdasági növekedés lehetséges. A kormány inflációs prognózisa 2011-re 3,5 százalék, miközben a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az inflációs célként kitűzött 3 százalékra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.