A lázadók azt állítják: vérengzés fenyeget Miszrátában

Líbiai lázadók közlése szerint 23 civil vesztette életét a kormányerők Miszráta egyik lakónegyede ellen intézett csütörtök hajnali rakétatámadásában; válaszul több száz helyi lakos tüntetett a megtámadott városnegyedben. A francia külügyminisztérium úgy véli, a nemzetközi koalíció légi hadjárata az ENSZ BT-határozat szigorú betartásával zajlik.<br />

MNO
2011. 04. 14. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok támogatja a NATO Líbia elleni katonai akcióját – hangsúlyozta a szövetség Berlinben csütörtökön kezdődött külügyminiszteri értekezletén Hillary Clinton. Az amerikai külügyminiszter beszédében kijelentette, hogy országa kezdettől fogva elkötelezte magát az ENSZ líbiai határozata és ennek keretében a szövetség katonai szerepvállalása mellett. A végső célt a diktátor, Moammer Kadhafi távozásában jelölte meg, utalva arra, hogy ezt Líbiában és az országon kívül is mind többen követelik. Clinton még a tanácskozás előtt találkozott Angela Merkel kancellárral, ahol többek között kiemelte, hogy az Egyesült Államok és Németország egyetért a Kadhafi-rezsim megdöntésében. „Közösen kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy ez a cél megvalósuljon” – jelentette ki Angela Merkel kancellár jelenlétében Hillary Clinton.


A felkelők arra figyelmeztettek, hogy mészárlás fenyegeti Miszráta városát, ha a NATO nem fokozza a kormányerők elleni csapásait. A lázadók egyik szóvivője azt mondta, hogy a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csapatok a jelek szerint szándékosan civileket vesznek célba a hat hete ostromlott nyugat-líbiai nagyvárosban. Közlése szerint a halálos áldozatok többsége nő és gyermek, s a támadásnak áldozatul esett három, evakuálásra váró egyiptomi vendégmunkás is. A sebesültek száma több tucat – tette hozzá a szóvivő.

Előző nap öt polgári személy halt meg a harcok következtében, és akkor is több tucatnyian sebesültek meg. „Mészárlás fenyeget, ha a NATO nem avatkozik be határozottabban” – mondta telefonon a brit hírügynökségnek egy másik, Abdesz-Szalámként bemutatkozó szóvivő. Az utolsó, még a lázadók kezén lévő nyugat-líbiai városban hetek óta tartanak a súlyos összecsapások, s a felkelőket aggasztja, hogy a nyugati hatalmak részéről nem érzékelnek világos stratégiát Kadhafi eltávolítására.

A kormányerők orosz gyártmányú rakétákkal csütörtök hajnalban végrehajtott támadása Miszráta Kaszr Ahmad negyedét érte, amely a város lázadók kezén lévő kikötője közelében fekszik. A támadás megakadályozta egy katari hajó befutását is a kikötőbe.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió jelentése szerint délután a városrész több száz lakosa vonult az utcára, a Kadhafihoz hű csapatok folytonos tüzérségi és orvlövésztámadásai ellen tüntetve. A tiltakozók a Kaszr Ahmad negyed mecsetjénél gyűltek össze, a tömeg azt skandálta, hogy „a mártírok vére nem folyik hiába”, s közben egyesek a lázadók zászlaját lobogtatták. A képsorok hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni – tette hozzá a brit hírügynökség.

Nemzetközi segélyszervezetek és jogvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy Líbia harmadik legnagyobb városában egyre súlyosabb a humanitárius helyzet. Az emberek nem jutnak élelemhez és gyógyszerhez, s az aknatámadások és orvlövészek jelentette veszély miatt nem mernek az utcára kimenni, hogy beszerezzék a szükséges dolgokat. A lázadók szerint a helyzet napról napra romlik.

Valero: A koalíció betartja a határozatot

A nemzetközi koalíció Líbia elleni légi hadjárata az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatának „szigorú betartásával” zajlik – közölte csütörtökön a francia külügyminisztérium, miután az orosz elnök kétségbe vonta a légicsapások jogosságát. Bernard Valero szóvivő leszögezte, hogy Franciaország líbiai fellépése szigorúan tiszteletben tartja az 1973-as számú BT-határozatot, és a Moammer Kadhafi által üldözött líbiai nép javára történő „mozgósítás” keretében zajlik.

A szóvivő emlékeztetett arra, Kadhafi egyik fia azzal fenyegetőzött, hogy „patakokban fog folyni a vér” Líbiában. Valero szerint sürgető humanitárius megfontolásokból folytatódniuk kell a célzott támadásoknak a haditechnika ellen, amellyel Kadhafi tovább terrorizálja a lakosságot. A szóvivő hangsúlyozta, hogy ebben egyetértés volt a líbiai konfliktus ügyében ülésező nemzetközi összekötőcsoport szerdai dohai tanácskozásán.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Líbiában túllépték a BT határozatának mandátumát. Medvegyev ezt veszélyes tendenciának nevezte. Megfogalmazása szerint nem értelmezni, hanem betű szerint teljesíteni kell a BT döntéseit. Az elnök hangsúlyozta: Oroszország ahhoz járult hozzá szavazatával, illetve tartózkodásával, hogy lezárják Líbia légterét, ezzel megelőzzék a konfliktus intenzívebbé válását azzal a céllal, hogy később szétválasszák a szemben álló feleket. Az orosz elnök a BRICS-államok csúcsértekezletén, a kínai Szanja (Sanya) városban beszélt erről orosz újságíróknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.