A tízévesnél öregebb autókat is használnák a mentők

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kezdeményezte az Állami és Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálatnál, hogy az új mentőkocsik megérkezéséig tovább használhassák a tízévesnél öregebb, de közlekedésbiztonsági szempontból műszakilag megfelelő járműveiket – közölte az egészségügyért felelős államtitkárság kedden.

MNO
2011. 04. 05. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem drágul drasztikusan tovább az üzemanyag, év végéig kitart a mentőszolgálatnak és a betegszállítóknak utalt állami gyorssegély az OMSZ szóvivője szerint. A benzinárak kompenzálására a szervezeteknek 400 millió forintot utalt át a kormány. A támogatásból az Országos Mentőszolgálatnak 232 millió forint jut, a többit a betegszállító szervezetek között osztotta el a kormány. „Az Országos Mentőszolgálat 770 mentőkocsija egy évben több mint 33 millió kilométert fut. Ez azt jelenti, hogy 4 millió liter üzemanyagot tankolunk, amelynek áremelkedését jelentősen megérezzük. A 200 millió forint ebben a problémában jelent komoly megoldást. Természetesen azt, hogy miként változnak a továbbiakban az árak, nehéz megmondani, de ha stagnálnának, akkor az egész évre kiegyenlítené a negatív hatásokat” – mondta a hírTV-nek Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. (hírTV)


Az OMSZ ezt az átmeneti megoldást azért kezdeményezte, mivel a hatályos jogszabályok szerint a tízévesnél öregebb mentőautókat le kellene cserélni, és az OMSZ gépjárműflottájában a 770 futó – tartalék járművekkel együtt 1000 – autóból mintegy 300 kocsi már túllépte ezt a kort. A használhatóság feltétele nem az életkor, hanem a műszaki állapot lenne.

A tárca közleménye szerint az új egészségügyi kormányzat 2010-ben szembesült azzal, hogy az OMSZ mentőgépkocsi-beszerzésre vonatkozó utolsó ötéves keretszerződését 2003-ban írták alá. E szerződés alapján 2007 végéig szerezhettek be új autókat, ezután az OMSZ egyetlen új mentőkocsit sem vásárolhatott. Pedig, mint fogalmaztak: „százas nagyságrendben voltak olyan járművek, amelyek a hatályos jogszabály szerint elöregedtek, több mint tíz évet futottak”.

Emlékeztettek arra, hogy tavaly az ágazat vezetése az év végi maradvány terhére 850 millió forint többletforrást biztosított esetkocsik beszerzésére; a közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul. Hangsúlyozták, hogy az idén további 750 millió forintos ágazati forrásból folytatódik a mentőautók csereprogramja.

Mindezek mellett az Új Magyarország fejlesztési terv Társadalmi infrastruktúra operatív program „Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés, légimentés” pályázata révén is lehetőség van a 15 percen belüli kiérkezés biztosításához szükséges új mentőállomások, új légi bázisok megépítésére, a rossz műszaki állapotú mentőállomások felújítására, valamint új mentőgépkocsik beszerzésére. A rendelkezésre álló 11,5 milliárd forint több mint harmadát új gépjárművek beszerzésére fordítaná a szaktárca.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.