A volt miniszter alakíthat kormányt

A szíriai elnök Adel Szafar volt mezőgazdasági és agrárreformügyi minisztert bízta meg kormányalakítással vasárnap aláírt rendeletében.

MNO
2011. 04. 03. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 11 éve hatalmon lévő szíriai államfő, Bassár el-Aszad még kedden, március 29-én menesztette kormányát, miután március közepén több városban nagy kormányellenes tüntetések voltak, amelyeket a biztonsági erők vérbe fojtottak, de a kedélyek azóta sem csillapodtak teljesen.

Bassár el-Aszad elnök szerdán, a megmozdulások kezdete óta először beszédet intézett népéhez, de csalódást okozott azoknak, akik széles körű reformok bejelentését – többek között az 1963 óta érvényben lévő, az ellenzéki hangok elfojtására használt szükségállapot eltörlését – várták tőle. A szíriai elnök szerint ugyanis országa számára fontosabb a stabilitás, mint a politikai reformok, és az utóbbiak amúgy sem függhetnek olyan átmeneti külső tényezőktől, mint a térség forrongása.

Csak egy kis csoportról lenne szó?

Az elnök azt állította, hogy „kis csoport összeesküvő akar zűrzavart kelteni Szíriában”. Aszad utalt ugyan a szükségállapot feloldására, de csak mint a hosszabb távú reformok részelemére.

Az elnök csütörtökön utasítást adott egy olyan bizottság felállítására, amely megszövegezné a szükségállapotot kiváltó terrorizmusellenes törvényt. Aszad bírálói ezt elutasítják, mondván hogy az állami szerveket nagyrészt olyan jogosítványokkal ruházná fel, mint a szükségállapot.

A vasárnap kormányalakítással megbízott volt mezőgazdasági miniszter Adel Safar 58 éves, Franciaországban szerezte meg doktorátusát, s a damaszkuszi egyetem dékánja is volt 1997–2000 között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.