Alkalmazkodnak az új feltételekhez

Az orosz bankkártyák adatait hamarosan már kizárólag Oroszországban dolgozhatják fel, mert a nemzeti fizetési rendszerről szóló, a parlament elé terjesztett törvény ezt követeli meg, s a jelek szerint a Visa és a MasterCard kész alkalmazkodni az új feltételekhez.

MNO
2011. 04. 05. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új törvény tiltani szándékozik, hogy az orosz állampolgárok bankkártyákkal végrehajtott transzakcióinak adatai külföldre kerüljenek. Ez azt is jelenti, hogy az adatfeldolgozó központnak is Oroszországban kell lennie. Az orosz bankok által kibocsátott kártyák 85 százaléka Visa és MasterCard.

A MasterCard a Vedomosztyi című lap értesülése szerint már építi oroszországi adatfeldolgozó központját, amely mintegy 20 millió dollárba, az oroszországi éves nyereség közel felébe kerül majd. A Visa még reménykedik, hogy a törvény elfogadásáig még módosítják az előírást, ezért oroszországi szóvivője szerint majd akkor dönt a kérdésben, amikor rendelkezésre áll a jogszabály elfogadott szövege. Szakértők szerint a hazai adatfeldolgozás követelménye mögött biztonsági kérdések is állnak.

A nemzeti fizetési rendszer és az állampolgárok számára tervezett univerzális elektronikus kártya bevezetése az illetékes minisztérium becslése szerint mintegy 165, German Gref, a Szberbank elnöke szerint mintegy 450 milliárd rubelbe kerül majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.