Augusztus 20-án veszi át a honvédség a Szent Korona őrzését

Előreláthatólag augusztus 20-án veheti át a Köztársasági Őrezredtől a honvédség a Szent Korona őrzését a Parlamentben – mondta Simicskó István államtitkár az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának csütörtöki ülésén.

MNO
2011. 04. 14. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honvédelmi államtitkár elmondta: a korona őreit már kiválasztották, megvan a jogszabályi háttér is, így pár hónap múlva átvehetik az ereklye őrzési feladatait. A Sándor-palota protokolláris védelmét pedig 2012-től venné át a honvédség – fűzte hozzá.

Harangozó Tamásnak, az albizottság szocialista elnökének ezzel kapcsolatos kérdéseire Kun-Szabó István ezredes, a koronaőrség parancsnoka elmondta: a korona őrzését és egyes objektumok protokolláris védelmét – a törvény értelmében – fegyveresen fogják végezni a katonák. A koronát 8–18 óráig négy katona őrzi majd (egyszerre csak kettő) díszruhában, Kossuth-karddal, de a háttérben tűzfegyverekkel felszerelt, egyenruhában dolgozó katonák is rendelkezésre állnak. Az egység kiképzése már folyamatban van – tette hozzá.

Az ellenőrző albizottsági ülésen egyebek mellett beszámoltak a Ludovika-zászlóalj kialakításáról is. Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: megkezdték a tiszthelyettesi képzés reformját is, az eddig egyéves képzést kétévesre bővítik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.