Az uralkodópár látogatást tett a kitelepített embereknél

A japán császári pár csütörtökön ellátogatott egy katasztrófa sújtotta térségbe, először azóta, hogy március 11-én földrengés és szökőár pusztított az ország északkeleti partvidékének jelentős részén – jelentette a japán média.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/777807" target="_blank"><strong>• Vajon meddig bírják az épületek? + Képek</strong></a>

MNO
2011. 04. 14. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akihito császár és Micsiko császárné két menedékhelyet keresett fel Aszahi városában, amely Tokiótól 86 kilométerre keletre, a csendes-óceáni partvidék közelében fekszik. Az uralkodópár odatérdelt a matracokra, és csendesen beszélgetett a kitelepítettekkel, akik közül sokan meghatódva fogadták érdeklődésüket. A császári pár a következő hetekben további látogatásokat tesz a szökőár által sújtott térségekben.

A császárt előzőleg Tadanao Aketi polgármester tájékoztatta arról, milyen pusztítást okozott a katasztrófa a Bószó-félsziget keleti csücskében lévő, 70 ezer lakosú városban. Közlése szerint a természeti csapás 900 épületet rombolt le, és további közel háromezret megrongált. Akihito császár és felesége már korábban is felkeresett kitelepítetteket, de akkor csak Tokióban és a szomszédos Szajtama prefektúrában kialakított menhelyeken járt. Az uralkodópár – amely hagyományosan szerepet vállal abban, hogy nehéz időkben vigaszt nyújtson a japánoknak – a következő hetekben további látogatásokat tesz azokban a városokban, amelyeket közvetlenül sújtott a márciusi 9-es erősségű földrengés és a nyomában érkezett hatalmas szökőár.

Több mint egy hónappal a mintegy 26 ezer ember halálát okozó katasztrófa után 140 ezer ember még mindig ideiglenes közösségi szálláshelyeken lakik, miután vagy elvesztette otthonát, vagy a szökőárban megrongálódott Fukusima-1-es erőmű közelében élt, és a magas sugárzás miatt kitelepítették a térségből.
(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.