Drágultak az üzemanyagok Horvátországban

A gázolajat kivéve drágultak az üzemanyagok kedden Horvátországban, ahol az új szabályozásnak megfelelően először tették közzé a maximált árakat.

MNO
2011. 04. 05. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb olajtársaság, az INA honlapján olvasható lista szerint a jobb minőségű 95-ös benzinért 9,76 kunát (1 kuna=36 forint) kell fizetni, a szintén magasabb minőségű gázolajért változatlanul 9,33 kunát.

Horvátországban hétfőn lépett életbe az a rendeletmódosítás, amely részben szabadárassá tette az üzemanyagok kiskereskedelmi forgalmazását, de a gazdasági minisztérium kéthetenként közzéteszi a maximált árakat. A hétfői közzététel szerint az egyes üzemanyagfajtákért az eddigi árakhoz képest literenként 0,03 és 0,18 lipa közötti összeggel kérhetnek többet a benzinkutakon.

A korábbi szabályozáshoz hasonlóan kéthetes időszakokra, vagyis most április 18-ig érvényesek az árak, de ettől lefelé bármikor eltérhetnek a forgalmazók. A rendelet külön kiemeli, hogy az autópályákon és a tengerparton lévő kutaknál, valamint a hajókat közvetlenül kiszolgáló töltőállomásoknál valóban szabad az árképzés, ezekre nem vonatkozik az árplafon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.