Éhségsztrájkkal a korrupció ellen

Az indiai kormány pénteken közölte: a civil társadalom tagjait is magában foglaló munkacsoportot fog felállítani egy szigorú korrupcióellenes törvény kidolgozására. A bejelentésre négy nappal azután került sor, hogy egy közismert aktivista éhségsztrájkba kezdett, tiltakozva a megvesztegetés bevett gyakorlata ellen.

MNO
2011. 04. 08. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szubkontinensen sokak által az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjához, Mahátmá Gandhihoz hasonlított Anna Hazare az indiai főváros központjában, egy út mentén felállított sátorban kedden kezdett nyilvános böjtbe, amelyet elmondása szerint egészen addig folytat, amíg a kormány nem fogad el azonnali reformokat a korrupció visszaszorítása érdekében. A legfőbb követelése egy olyan törvény életbe léptetése, amely lehetővé teszi az összes politikus és köztisztviselő ellenőrzését és felelősségre vonását is.

A sátor környéke kedd óta valóságos zarándokhellyé vált, ahol egyre többen adnak hangot elégedetlenségüknek. „Az embereket súlyosan megsértették. A kormánynak véget kell vetnie annak a nagy szabadságnak, amit a politikusok és a tisztségviselők élveznek. Ők kifosztják az országot” – fakadt ki egy orvos, aki az Újdelhitől 800 kilométerre lévő Varanaszi városából érkezett a demonstrációra. A 73 éves Hazare mozgalmának híre villámgyorsan terjedt el a közösségi oldalakon, valamint a televízión keresztül. Sokan csatlakoztak az éhségsztrájkhoz, illetve Újdelhin kívül számos más városban, többek között Mumbaiban és Bangalore-ban is ezreket megmozgató szimpátiatüntetést tartottak a héten.

Csütörtökön a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt vezetője, Szonja Gandhi az éhségsztrájk beszüntetésére kérte Hazarét, és hangsúlyozta, biztos benne, hogy a döntéshozók figyelembe fogják venni óhajait. A változást követelőknek azonban kevés az újdelhi vezetés pénteki bejelentése: az említett munkacsoport élére a kormány ugyanis Pranab Mukherdzsi pénzügyminisztert állítaná, a tüntetők követelése pedig az, hogy Anna Hazare vezesse a bizottságot.

India az utóbbi időben a korrupciós botrányoktól hangos. Tavaly a távközlési miniszternek kellett távoznia posztjáról, miután kiderült, hogy sok milliárd dolláros veszteséget okozott az államnak; súlyos visszaélések történtek a Nemzetközösségi Játékok megrendezésével összefüggésben is, nemrég pedig az ország korrupciót vizsgáló testületének vezetőjét váltották le kenőpénz elfogadása miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.