Éleslőszerrel tüzeltek a tömegre, egy halott

Belelőtt az Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelő tüntető tömegbe vasárnap a jemeni rendőrség a fővárostól délre fekvő Taizz városában; egyes hírek szerint egy ember életét vesztette, és több százan megsebesültek.

MNO
2011. 04. 03. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség éleslőszerrel nyitott tüzet a demonstrálókra, könnygázt is bevetett ellenük, illetve gumibotokat is használt a tömegoszlatáshoz. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök lelőttek egy tüntetőt, s legkevesebb 250 ember sebesült meg, vagy szenvedett könnygáz okozta mérgezést. Kórházi források szerint mintegy tíz embert lőtt sebekkel szállítottak kórházba.

A Szanaatól kétszáz kilométerre délre fekvő Taizz város központjában február közepe óta több ezren tiltakoznak a 32 éve hatalmon lévő Száleh távozását követelve. Más jemeni városokban sem csillapodnak a tiltakozások: szombaton az ország 19 tartománya közül 15-ben voltak tiltakozó megmozdulások, amelyek néhol rendbontásokba és a rendőrséggel való összetűzésekbe torkolltak.

A jemeni ellenzék követeli, hogy az államfő adja át a hatalmat alelnöknek. Száleh elnök korábban már többször tett olyan javaslatot, hogy kezdődjön meg és az év végére fejeződjön be a hatalom fokozatos átadása.

Arab hírtelevíziók szerint Száleh vasárnap saját taizzi híveit fogadta Szanaában, s megismételte, hogy nem hajlandó azonnal lemondani. Felszólította az ellenzéket, hogy még a nap folyamán vessen végett a tüntetéseknek. „Készek vagyunk tárgyalni a hatalomátadásról, de csak békés és alkotmányos keretek között” – mondta az államfő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.