Felzárkóztató program indul Beregszászon

Hátrányos helyzetű kárpátaljai lakosok munkaerő-piaci képzését felvállaló, félmillió euró értékű, közös fejlesztő programot indított kedden Beregszászon a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ.

MNO
2011. 04. 05. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Programja keretében megvalósuló projekt bemutatóján Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége ismertette a magyar szervezet és kárpátaljai partnerszervezete, az ADVANCE közötti, közel másfél évtizedes együttműködést.

Mint hangsúlyozta, az ökumenikus segélyszervezet igen jelentős munkát végzett az 1998-as, majd a 2001-es nagy tiszai árvizek idején a beregszászi járás magyar falvaiban. Az összefogásnak köszönhetően a víz által lerombolt iskolák helyén új, korszerűen felszerelt tanintézetek épültek – tette hozzá, emlékeztetve, hogy azóta igen szerteágazó és sikeres támogatási projekteket sikerült lebonyolítani, az intézmények akadálymentesítésétől kezdve a vállalkozóképzésig. Külön kiemelte, hogy az oktatási-képzési programok megvalósítása során az azokban részt vevők az anyanyelvükön – magyarul vagy ukránul – tanulhatnak, s ez a gyakorlat a jövőben is fennmarad.

A hátrányos helyzetűek számára induló munkaerő-piaci képzési programot Lehel László, a magyar segélyszervezet elnök-igazgatója mutatta be. Mint kiemelte, egy miskolci intézmény és a beregszászi ADVANCE között, határon átnyúló együttműködés keretében megvalósuló, két évre tervezett projekt Kárpátalján közel 600, míg Miskolcon 130 személynek biztosít különböző szakirányú képzési lehetőségeket.

Lehel hangsúlyozta: a most induló fejlesztő program mérföldkőnek tekinthető a Kárpátaljának nyújtott eddigi támogatásokat illetően, mivel túllép a hagyományos humanitárius segélyezés korábbi gyakorlatán, ugyanis az ukrán oktatási minisztérium által akkreditált formában állástalan embereknek olyan képzést biztosít, amelynek köszönhetően azok biztosan munkát találnak. A projekt keretében a beregszászi szociális központban egyidejűleg indul számítógép-kezelői tanfolyam, nyelvtanfolyam, pincér- és szakácsképzés, háztartás-vezetési tanfolyam, és olyan multiplikátorokat is ki fognak képezni, akik tovább tudják adni a megszerzett ismereteket – mondta a magyar segélyszervezet vezetője.

Lévai Anikó Beregszászon felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, a város stadionjában találkozott a jótékonysági félmaraton futóival, majd a helyi nyugdíjasklubban ajándékcsomagokat adott át idős embereknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.