Fico ismét összeesküvést lát

Robert Fico szerint Orbán Viktor politikája a revizionizmuson alapul, és konfliktust eredményezhet Közép-Európában, az új magyar alkotmány pedig az irredentizmus terjesztését szolgálja majd.

MNO
2011. 04. 06. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mélységesen téved, ha valaki azt hiszi, hogy Orbán európai környezetben, Európa közepén nem tud konfliktust kiváltani. Minden adottsága megvan hozzá” – jelentette ki a volt szlovák miniszterelnök a márciusban kezdődött parlamenti ülésszak befejezése után szerdán Pozsonyban. Az ellenzéki politikus ezért súlyos hibának minősítette, hogy a kormánykoalíció meghiúsította a rendkívüli parlamenti ülést, amely ellenzéki elképzelés szerint nyilatkozatban ítélte volna el a magyar miniszterelnök politikáját, és aktív fellépésre ösztönözte volna a szlovák kormányt. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke úgy vélte: az új magyar alkotmány a magyar irredentizmus terjesztését fogja elősegíteni.

„Ez egy olyan alkotmány, amely tagadja Trianon létezését; ez egy olyan alkotmány, amely tagadja a világháborúk után kialakult határok és területi megoszlások érvényét; ez egy olyan alkotmány, amely Magyarországnak alapot ad arra, hogy az irredentizmus, a nagymagyar eszmék jegyében politizáljon” – szögezte le Fico. Hozzátette: miután a koalíció most meghiúsította a rendkívüli parlamenti ülést, pártja a tervezett napirendet májusban is beterjeszti. Fico szerint az Iveta Radicová vezette szlovák kormány azért viselkedik passzívan Magyarországgal szemben, mert Bugár Bélának, a Híd magyar–szlovák koalíciós párt elnökének a foglya.

„Bugár kelepcébe csalta az egész kormányt. Bugár nélkül nem kormányozhatnak. Radicová beleesett egy másik csapdába is, mert személyes barátja Orbánnak, s elnöki kampányában Orbán konkrét támogatást nyújtott neki” – állította a politikus. A mai kormány „passzivitásával” szemben Fico egykori kormánya „határozottságát” hozta fel példaként. Leszögezte: helyes volt és nemzetvédelmi érdekeket szolgált, hogy kormánya csaknem két éve megtagadta Sólyom László magyar államfőtől a Szlovákiába való belépést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.