Három és fél éve nem érkezett ilyen jó adat

Három és fél éve nem látott szintre emelkedett márciusban az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye, a Markit kutatóintézetnek az euróövezeti szolgáltatási szektorra vonatkozó beszerzési menedzser mutatója alapján.

MNO
2011. 04. 05. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden közzétett index 57,2 pontra nőtt az előző havi 56,8 pontról, arról tájékoztatva, hogyan javult az eurózóna szolgáltatóipari cégeinek – bankoktól az éttermekig – tevékenysége az előző hónaphoz képest.

Elemzők arra számítottak, hogy a mutató csak 56,9 pontra emelkedik. Az 50 pont feletti indexérték az ágazat bővülését jelzi, ez alatt a teljesítmény csökkenését. Az euróövezeti mutató már 19 hónapja van 50 pont felett, jelezve a szolgáltatási ágazat kitartó élénkülését.

A Markit elemzése alapján az egyes euróövezeti államok között nőttek a különbségek a szolgáltatóipar cégeinek teljesítményében, mivel a nehéz helyzetben levő tagországokban a megszorító intézkedések és egyes államokban a politikai bizonytalanság is visszafogja a belső keresletet.

A múlt pénteken kiadott, feldolgozóipari beszerzési menedzser mutatóval együtt számolt átfogó index ugyanakkor 57,6 pontra mérséklődött a februári – közel ötéves – csúcsról, 58,2 pontról, ugyanakkor kissé így is meghaladja az 57,5 pontos elemzői várakozásokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.