Hihetetlen mennyiségű valutája van Kínának

Rekordmagasságba szökött március végére Kína valutatartaléka: a nemzeti bank csütörtökön ismertetett adatai szerint 3,04 ezer milliárd dollárt tett ki, ami 24,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és az éves magyar GDP-nek hozzávetőleg húszszorosa.

MNO
2011. 04. 14. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína ezzel az első a világon, a második helyen álló Japán valutatartaléka ennek nagyjából harmada. A rekordmértékű tartalék újabb indok arra, hogy a külföldi kormányok ismét bírálattal illessék a kínai kormány valutapolitikáját.

Peking dollár és más külföldi deviza vásárlásával mesterségesen alacsonyan tartja a jüan árfolyamát, ezzel ösztönzi a kivitelt, és ennek köszönhető, hogy olcsó a kínai export. Ennek a politikának az eredményeként duzzadt óriásira az ország valutatartaléka, amiből mellesleg a kínai vállalatok sokak által aggodalommal figyelt külföldi terjeszkedését is finanszírozzák.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.