Horogkeresztek csúfítják a magyar emlékművet

Kárpátalján a napokban ismét meggyalázták és tovább rongálták a vereckei magyar honfoglalási emlékművet, amelyre ezúttal fehér festékkel önkényuralmi jelképeket mázoltak.

MNO
2011. 04. 03. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vereckei-szorosban álló magyar emlékhely – másfél hónapon belül immár második – megszentségtelenítését elsőként a helyszínre látogató magyarországi turistacsoport tagjai észlelték még március 27-én, de az esetről csak hazatérésük után, szombat este számoltak be az interneten. E szerint a megérkezésükkor még teljesen friss volt a honfoglalási emlékműre és kikövezett előterére kent festék, sőt az üres festékesdobozok is a helyszínen voltak.

Mint írták, ekkor még folyt az a rendezvény, amelyet a szélsőjobboldali Szvoboda párt – amelynek Kárpátalja megyei vezetői gyújtották fel februárban a magyar emlékművet – tartott az 1939-ben kivégzett ukrán fegyvereseknek állított emlékműnél, a magyar emlékjel közelében.

Vasárnap a helyszínen még látszottak a magyar emlékműre és a közepén álló, fekete „oltárkőre” kent horogkeresztek és egy hatalmas, valamint egy kisebb, magyar és ukrán betűkkel felmázolt UPA (az Ukrán Felkelő Hadsereg rövidítése – a tudósító megj.) felirat nyomai. A horogkereszteket és a feliratot időközben festékoldóval lemosták. Az emlékjel meggyalázói tovább rongálták a hét tömbből álló emlékmű tavaly márciusban megbontott alsó sarkait és nagyobb darabokat törtek le az oltárkőből is: a burkolatról lefeszített terméskőlapok és az oltárkőből letört márványdarabok a közelben hevernek.

Az emlékműgyalázásról a helyszínen tájékozódtak az ungvári magyar főkonzulátus munkatársai. Szalipszki Endre konzul az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a külképviselet vasárnap reggel értesült a történtekről. A magyar főkonzul szomorúnak nevezte, hogy ismét meggyalázták a honfoglalási emlékművet. Mint mondta, az ilyen cselekedetek nemcsak helyben, Kárpátalján okoznak feszültséget, hanem általában rontják a magyar–ukrán viszonyt is. Szalipszki Endre hozzátette: az ungvári magyar főkonzulátus rendőrségi feljelentést tesz a vereckei magyar emlékmű ismételt megrongálása ügyében is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.