Hőspróbákkal várják a családokat

Egész családok tartalmas kikapcsolódásául szolgáló hőspróbákat szervez májustól szeptember végég a Dél-dunántúli Vár és Kastélyturisztikai Klaszter, hogy növelje a régió várainak és kastélyainak forgalmát.

MNO
2011. 04. 14. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionális marketingigazgatója csütörtökön a baranyai Pécsváradon tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a térség hét történelmi vára, a bikali reneszánsz élménybirtok, valamint négy kastélyszálló működtetőit, tulajdonosait tömörítő klaszter a 6–14 éves gyerekeket s az őket elkísérő szülőket várja hőspróbáira.

A várakban és a bikali élménybirtokon hétvégenként sorra kerülő programok résztvevői játékos foglalkozásokon, versenyeken tehetik próbára ügyességüket és bátorságukat úgy, hogy közben gyarapítják történelmi ismereteiket. A próbák – melyek között lesz íjászat, pénzverés, fazekasság és egyebek mellett ruhakészítés is – egy-egy helyszín történetéhez, legendájához kapcsolódnak. A gyerekek a várakhoz kötődő híres személyiségekkel azonosulhatnak, igazi hősökké válhatnak, és a próbák teljesítéséért medált kapnak.

A megfáradt családokat a kastélyszállók várják szolgáltatásaikkal. Aki két vár próbáit is kiállja, részt vehet a hősök szeptemberre Bikalra tervezett nagy összejövetelén. Emellett arra is lehetőség van, hogy a résztvevők a legnagyobb internetes közösségi oldalakon megosszák egymással a várakban szerzett élményeiket.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a klaszter negyvenmillió forintból, nagyrészt európai uniós forrásból valósítja meg a hőspróbákkal kapcsolatos terveit. A pénzből megvásárolják a rendezvények lebonyolításához szükséges eszközöket, felszereléseket, de költenek marketingre s a próbáknál közreműködő animátorok képzésére is. A klasztertagok e múltidéző, az államalapítás és a reneszánsz kor között élt hősök életét felidéző programokat azért tartják szükségesnek, mert úgy látják, a várak csak így vehetik fel a versenyt az egyre vonzóbb szabadidős tevékenységeket kínáló más szolgáltatókkal. Mivel a várak hozzájuk képest kevés élményelemet tartogatnak a gyermekek számára, a fiatalok szinte már csak a televízióból és a történelemkönyvekből ismerik ezen építményeket.

A Dél-Dunántúl hét történelmi várának évente mintegy kétszázezer látogatója van, a forgalom fele a siklósi várhoz kötődik. A klaszter tagjai szeretnék, ha vendégeik száma emelkedne a következő években.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.