Inkább szeretteikkel lennének

A magyarok kétharmada – ha gyógyíthatatlan beteg lenne – élete utolsó szakaszát szerettei körében szeretné eltölteni – derült ki abból a felmérésből, amely az idén húszéves Magyar Hospice Alapítvány felkérésére készült.

MNO
2011. 04. 14. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden ötödik megkérdezett fájdalomcsillapítást és lelki gondozást egyaránt nyújtó szakintézményben töltené élete utolsó időszakát, a válaszadók 14 százaléka a kórházat választaná – ismertette Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója kutatásuk eredményét csütörtökön sajtótájékoztatón. Az ezerfős reprezentatív felmérés szerint a magyar családok 46 százalékában fordult már elő gyógyíthatatlan betegség.

Az adatokat a Tárki vette fel 2011 februárjában, az adatok feldolgozását az Image Factory munkatársai készítették. A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben Polcz Alaine közreműködésével alakult meg, alaptevékenysége a fájdalomcsillapítás, a betegek méltóságának utolsó pillanatig való megőrzése, családjuk lelki támogatása. A gyógyíthatatlan rákbetegeket otthonukban, valamint szükség esetén a Budapesti Hospice Házban gondozza az orvosokból, pszichológusokból, nővérekből és önkéntesekből álló hospice team. Az ápolás egyénre szabott és térítésmentes.

A felmérés részleteiről szólva Muszbek Katalin elmondta, a magyarok 82 százaléka szerettei elvesztésétől félne, ha kiderülne, hogy gyógyíthatatlan beteg, 69 százalék aggódik, hogy mások terhére lesz, vagy hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerül, 62 százalék a fájdalomtól, 49 százalék a környezet sajnálatától fél. A megkérdezettek 59 százaléka ápolná otthon szakszerű segítség igénybevételével gyógyíthatatlan beteg hozzátartozóját, 20 százalék valószínűleg, 13 százalék bizonytalan, 8 százalék valószínűleg vagy biztosan nem élne ezzel a lehetőséggel.

A megkérdezettek 53 százaléka hallott már a Magyar Hospice Alapítványról, melynek legfontosabb feladatai közül a gyógyíthatatlan betegek lelki gondozását és életminőségének javítását ismerik el.

Nem csak a haldoklásról szól az ellátás

Muszbek Katalin hangsúlyozta: a hospice ellátás nemcsak a haldoklásról szól, hanem az életminőség javításáról, a fájdalomérzet csökkentéséről. Olyan teljes körű és magas szintű egészségügyi ellátásról van szó, amely egyszerre enyhíti a tüneteket, csillapítja a fájdalmat és ad pszichés támogatást a betegnek és a családnak.

Magyarországon Kelet-Közép-Európában az elsők között jelent meg a hospice-palliatív ellátás, s az elmúlt húsz évben a magyarok kulcsszerepet játszottak abban, hogy ez a szemlélet és szakmai tudás az egész régióban elterjedhetett – közölte Kathy Foley, a Nemzetközi Hospice Palliatív Egyesület korábbi elnöke, az Open Society Institute Népegészségügyi programjának elnöke. Mint mondta, az általuk végzett felmérésben szerepelt az a kérdés is, hogy szeretne-e tudni arról a beteg, hogy meg fog halni.

A kutatásban részt vevő amerikaiak 82 százaléka szeretne elbúcsúzni szeretteitől. A Magyar Hospice Alapítvány pénteken tartja húszéves jubileumi nemzetközi tudományos konferenciáját, amelyen bemutatják a felmérés eredményeit. Május 6-án rendezik meg a Nárcisz Futást a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, a nevezési díjakat a betegek fájdalomcsillapítására fordítják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.