Jó hírek a cseh gazdaságból

Februárban is növekedési pályán maradt a cseh ipari termelés, az építőipar, és pozitív mérleggel zárta a hónapot a külkereskedelem – közölte szerdán a cseh statisztikai hivatal.

MNO
2011. 04. 06. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari termelés éves szinten 13 százalékkal emelkedett februárban, míg az építőipar 5,6 százalékkal. Az előző hónaphoz viszonyítva azonban mindkét területen mérsékelten lelassult a növekedés. A megrendelések februárban 12,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Szakértői vélemények szerint a cseh ipar a következő hónapokban is jó eredményekkel számolhat. Az ipari termelést leginkább a gépkocsigyártás vitte előre. Jelentősen hozzájárult a növekedéshez a vasszerkezetek gyártása, de mérsékelten visszaesett a számítástechnika, az elektrotechnika és az optikai műszerek gyártása.

„Véleményem szerint a februári eredmény nagyon kedvező. Azt mutatja, hogy a cseh gazdaság termékei iránt van érdeklődés, és a cseh gazdaság képes kihasználni a nyugat-európai gazdasági fellendülést” – kommentálta az eredményeket Petr Dufek, a CSOB bank elemzője.

Jó eredményeket mutatott az építőipari is. Bár az illetékes hivatalok három százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint 2010 februárjában, azok értéke több mint 90 százalékkal emelkedett. Érdekes jelenség, hogy jelentősen csökkent az új családi házak építése iránti kereslet. Gazdasági elemzők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a gazdasági válság következtében tavaly nagyon visszaestek az építőipari mutatók, így a néhány százalékos növekedés nem jelent erőteljes felélénkülést. „Erre a következő hónapokban sem lehet számítani” – vélekedett Dufek. Más szakértők szerint: sok új lakás épül Csehországban, de nehéz megmondani, ki fogja azokat megvenni.

Csehország külkereskedelmi mérlege februárban 13,7 milliárd koronás többlettel zárult, ez azonban nagyjából egymilliárd koronával gyengébb eredmény, mint 2010 februárjában. A statisztikai hivatal előzetes adatai alapján éves szinten a kivitel folyó árakon 18,4 százalékkal nőtt, míg a behozatal 20,5 százalékkal. Piaci elemzők megint arra hívják fel a figyelmet, hogy a tavalyi bázis a válság miatt nagyon alacsony.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.