Könnyebb lesz átjutni a szomszédba

Jövő tavasszal, az idegenforgalom kezdetén elindulhat a kompjárat a szigetközi Dunaremete és a szlovákiai Bős között a Dunán. A 3,2 millió eurós projekt 85 százalékát a magyar–szlovák határon átnyúló uniós pályázaton nyerték, 10 százalék a magyar állami hozzájárulás és 5 százalék az önrész – mondta Tóth Péter, Lipót polgármestere az MTI-nek pénteken.

MNO
2011. 04. 08. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projektben magyar részről Lipót és Dunaremete, szlovák részről Bős és Nagyszombat vesz részt. A folyó mindkét partján hajókikötőt, fogadóépületet létesítenek, szlovák oldalon kerékpárút, magyar oldalon egy-egy kilométeres aszfaltút épül Dunaremetétől és Lipóttól a folyóig. Ez utóbbi infrastrukturális fejlesztést a második félévben megvalósítják. Eközben megpályáztatják a komp kivitelezését. A vízi jármű 24 méter hosszú, 7 méter széles, 6-8 személygépkocsi szállítására lesz alkalmas – mondta Péter Pál Lehel, a tervező balatonfüredi Pelsoproject Kft. ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére. Hozzátette, hogy elsősorban kerékpáros turistákra és utasokra számítanak.

A kompon egy időben 50-100 személy utazhat majd. A jethajtású komp kismerülésű lesz, hogy alacsony vízállás mellett is közlekedhessen. A sétahajózásra is alkalmas vízi jármű 15-20 perc alatt teszi majd meg a 4 kilométeres utat a Dunán, így nem kell 60-70 kilométert kerülni – mint most – azoknak, akik a Szigetközből, illetőleg a Csallóközből akarnak eljutni a Duna másik partján lévő településekre. A projektben érintett települések lakói az idegenforgalom fellendülését várják a kompjárat megindulásától.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.