Külön repteret kapnak az oligarchák

Külön repülőteret építenek Moszkva mellett a magánrepülőgépeknek, amelyekkel elsősorban az orosz oligarchák közlekednek, de nem ritkán érkeznek magánrepülőgéppel az orosz fővárosba külföldi üzletemberek is.

MNO
2011. 04. 06. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új légikikötő a Moszkva melletti Kubinka katonai repülőtérhez kapcsolódóan, 6,5 milliárd rubeles (42 milliárd forint) beruházással épül – jelentette be Moszkva megye közlekedési minisztere, Pjotr Kaciv. A beruházást az teszi szükségessé, hogy a magánrepülőgépek ma kénytelenek a nagy és igen forgalmas moszkvai repülőtereket használni, és csúcsforgalmi időszakban, például újév környékén egyetlen ilyen gép érkezése-indulása is felboríthatja a menetrendet. További probléma, hogy ezeket a gépeket jelenleg a főváros környékén nincs is hová tenni, mert ezeknek meleg hangárban kell állni, és a nagy repülőtereken nincs számukra elég „parkolóhely”. A repülőtér 2018-ra épül fel, és a kiszolgáló személyzet létszáma 920 fő lesz.

Az orosz lapok felhoztak néhány példát arra, hogy milyen gépmadarakat használnak az orosz újgazdagok. Mihail Prohorov, az Onexim csoport főrészvényese, aki a Forbes magazin listája szerint a világ 32., Oroszország 3. leggazdagabb embere egy Gulfstream GV-SP és egy Falcon 900 EX típusú gépen jár. Az előbbi ára 45, az utóbbié 28-30 millió dollár körül van. Szulejman Kerimov befektető vagyonát tekintve a világon a 118., Oroszországban a 19. a Forbes szerint, ő egy Boeing 737-7/BJ/W BBJ gépen, egy Gulfstream G-V-n és egy Gulfstream G550 típusú gépen jár, amelyek összértéke 140-142 millió dollár. Rusztam Tariko, a világ 651., Oroszország 48. leggazdagabb embere, a Ruszkij Sztandard vodkamárka és a hasonló nevű bank alapítója, egy Kerimovéhoz hasonló Boeing típusú gépet használ, amelynek ára mintegy 50-52 millió dollár.

Mivel Oroszországban elég sokan engedhetnek meg maguknak egy vagy akár több magánrepülőgépet, a Moszkva megyei vezetés alighanem joggal feltételezi, hogy a kifejezetten az ő számukra építendő repülőtér ára gyorsan megtérülő befektetésnek bizonyul majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.