Lehallgatták a képviselőket?

Állítólag parlamenti képviselőket, kormánytagot és újságírókat hallgattak le a belügyminiszter tudtával a hatóságok Szlovákiában. Erről Igor Stefanov, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselője, volt környezetvédelmi miniszter beszélt újságíróknak szerdán Pozsonyban.

MNO
2011. 04. 06. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TA3 hírtelevízió később kiderítette: az állítólag lehallgatott kormánytag Nagy József, a pozsonyi kabinet magyar nemzetiségű környezetvédelmi minisztere, a Híd magyar-szlovák párt képviselője. Stefanov a televíziónak ezt megerősítette. Iveta Radicová miniszterelnök felszólította az ellenzéki képviselőt: tartsa be a törvényt, s adja át bizonyítékait a rendőrségnek. Ellenkező esetben állításai hiteltelenek.

Daniel Lipsic belügyminiszter abszurdnak minősítette Stefanov állításait. Szerinte Stefanov már korábban is beszélt lehallgatásokról, de eddig semmiféle bizonyítékkal nem állt elő. „Ha a hír igaz, akkor nagyon furcsa, hogy az SNS képviselői ilyen értesülésekhez juthatnak hozzá” – nyilatkozta Nagy József a hírtelevíziónak. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekem ez mindegy. Senki sem szereti, ha valaki beavatkozik a magánéletébe” – tette hozzá a miniszter.

Igor Stefanov, akinek Robert Fico kormánya idején egy botrányos közbeszerzés kapcsán kellett távoznia a miniszteri bársonyszékből, s büntetőeljárást kezdeményeztek ellene, már korábban azt mondta, hogy képviselőket és újságírókat hallgatnak le a belügyminiszter tudtával. „Kíváncsi vagyok, hogy fogja megmagyarázni (Lipsic belügyminiszter), hogy tudott egyik kollégája lehallgatásáról is – annak svájci útjaival összefüggésben” – fejtette ki szerdán a televíziónak Stefanov, aki nem zárta ki, hogy feljelentést tesz az ügyben.

„Négy éve nem jártam Svájcban” – mondta Nagy József az MTI tudósítójának érdeklődésére. Hozzátette: a szerdai kormányülésen megkérdezte Lipsic belügyminisztert, aki „kizártnak tartja lehallgatásomat”, és Stefanov szavait „abszurdnak” minősítette. A környezetvédelmi miniszter ugyanakkor csodálkozásának adott hangot afelett, hogy az állítólagos lehallgatásokról csak az SNS képviselői tudnak, senki más. Daniel Lipsic bejelentette: polgári pert fontolgat Stefanov ellen azért, mert azt állította, hogy az ő tudtával folytak a lehallgatások. „A Hídnak semmilyen bizonyítéka nincs Nagy József miniszter lehallgatásáról” – közölte Bugár Béla, a párt elnöke. Megjegyezte: törvényes úton megpróbálják kideríteni, mi van az ügy hátterében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.