Már megtalálták az új alkancellárt

Michael Spindelegger külügyminiszter követi Josef Pröll pénzügyminisztert a kisebbik osztrák kormánypárt elnöki székében és ezzel az alkancellári tisztségben is – határoztak az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetői csütörtöki ülésükön.

MNO
2011. 04. 14. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A súlyos beteg, mindössze 42 éves Pröll előző nap egészségi állapotára hivatkozva váratlanul lemondott minden politikai hivataláról. A nem hivatalos értesülések szerint a pártelnök-alkancellári posztra Spindelegger számított a legesélyesebbnek. Az övén kívül Maria Fekter belügyminiszter és Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter neve merült még fel. A külügyi tárca vezetője megbízott pártelnökként tölti be a tisztséget a május 20-i pártkongresszusig, amelyen várhatóan hivatalosan is megválasztják a párt új vezetőjének.

Egyelőre tisztázatlan a pénzügyminiszteri tisztség sorsa. Legelsőként Reinhold Mitterlehner neve került szóba, de ő visszafogottan nyilatkozott az újságírók érdeklődésére. „Soha nem törekedtem erre” – fogalmazott. Lehetséges pénzügyminiszter-jelöltekként tekintenek még Maria Fekterre és az országos politikában ismeretlen Stafan Pernkopf alsó-ausztriai tartományi tanácsosra is. Spindelegger a kiválasztását követő sajtótájékoztatón arra engedett következtetni, hogy nagyobb személyi átalakítást tervez a pártban. Mint fogalmazott, „egy sor változás” várható. Megfigyelők szerint a személyi változások további ÖVP-s kormánytagokat is érinthetnek. Werner Faymann kancellár, a konzervatív ÖVP koalíciós partnerének, az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) az elnöke azt még szerdán leszögezte, hogy az SPÖ-s miniszterek a helyükön maradnak.

Az új ÖVP-elnök a párttal kapcsolatban a megújulás szükségéről beszélt, összhangban más magas rangú ÖVP-s politikusok közelmúltbeli nyilatkozataival. Noha hosszabb ideje mindkét osztrák kormánypárt támogatottsága csökken a populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) javára, az ÖVP-t az utóbbi hetekben korrupciós, illetve lobbibotrányok is megrázták. Pröll előző napi leköszönő beszédének fonalát felvéve Spindelegger kijelentette: az ÖVP-nek a tisztességesség kell, hogy legyen a vezérfonala. A belpolitikára kitérve Spindelegger – ugyancsak Pröll előző napi beszédével összhangban – úgy foglalt állást, hogy „mozgásba kell hozni” a kormány politikáját. Ausztriának modernizálásra van szüksége – tette hozzá.

Az Alsó-Ausztria tartományból származó, 52 éves Michael Spindelegger 2008 óta vezeti a külügyi tárcát, emellett 2009 óta az Osztrák Munkavállalók Szövetségének (ÖABB), az ÖVP-hez kötődő befolyásos konzervatív szakszervezeti szövetségnek az elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.