Megújul a botanikus kert

Megújul a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Botanikus Kertje, a november végég tartó beruházásra mintegy 180 millió forintot költenek.

MNO
2011. 04. 06. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PTE szerdai közleménye szerint az európai uniós és állami forrásokból finanszírozott fejlesztés révén újjáépítik a kert növényházait, valamint felújítják pálma- és kaktuszházát. Az építkezéssel különböző klimatikus környezetet biztosíthatnak az üvegházi gyűjteményeknek, továbbá lehetővé teszik e létesítmények energiaigényének mérséklését. A kivitelezők központi ciszternát készítenek, és korszerűsítik a botanikus kert mintegy 2,5 kilométer hosszú öntözőhálózatát, amellyel jelentősen csökkenthető a vízfelhasználás. Emellett felújítják a kényes növények fűtés nélküli fagymentes tárolását szolgáló holland ágyást, a szaporítóanyagok tárolására való helyiséget, és rendbe teszik a kerti tó környékét is. A kertben denevérodúkat, etetőket és költőodúkat helyeznek el az állatok védelmében.

A rekonstrukcióra a nagyközönség által is látogatható, a kutatást, az oktatást és az ismeretterjesztést egyaránt szolgáló botanikus kert értékeinek megőrzése és a hosszú távú fenntartható működtetés biztosítása okán van szükség. Az 1952-ben létrehozott, 1989 óta védettséget élvező botanikus kert 4,5 hektáron terül el. Gyűjteményében jelenleg több mint hatezerféle növény található, ebből a szabadföldben négyezer, az üvegházakban kétezerféle kapott helyet. Az egyedek száma több mint százezer, az előforduló védett vagy fokozottan védett fajok száma 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból hatvan védett. A felújítás alatt a botanikus kert folyamatosan látogatható, de egyes részeit rövid időre lezárják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.