„Működő” kapun lehet majd belépni

Tavaly ősszel mintegy 356 millió forintos rekonstrukciós munka kezdődött el a siroki várban. A jó idő beköszöntével ismét megjelentek a szakemberek a helyszínen, hogy folytassák a kivitelezést.

MNO
2011. 04. 14. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felszín alatti feladatokkal, a vezetékekkel és a csatornázással már végeztek, s most a falazás következik. A rekonstrukció során az alsó részben olyan látványelemek valósulnak meg, amelyek a remények szerint évente több ezer látogatót is a községbe vonzhatnak. A júniusi várnapok megrendezését nem befolyásolja a felújítás. A tervek szerint az alsó várba attraktív, „működő” kapun lehet majd belépni.

A hajdani istállóépületek helyén egy kiállítást, irodát és raktárt alakítanak ki. Megőrzik a hely kuriózumait, így a barlangbevágásokat is. Az építkezés idején is látogatható marad a várhegy, sőt lesznek olyan munkafázisok, amelyeket webkamerával követhetnek nyomon az érdeklődők. Lakatos István polgármestertől megtudtuk az is, hogy a felújítás során egyszerre dolgoznak régészek, valamint a különböző szakipari munkákban járatos emberek. A fejlesztés remélhetőleg még ez évben befejeződhet. A munkálatok idején is látogatható a műemlék, s a megszokott rendezvények, így például a siroki várnapok sem maradnak el.

(heol.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.