Nagy összegű támogatásokról döntöttek

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elbírálta a Halászati operatív program (HOP) három jogcímére vonatkozó beruházásokra benyújtott támogatási kérelmeket – közölte az MVH szerdán az MTI-vel.

MNO
2011. 04. 06. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hónap végén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) „Az akvakultúra termelő beruházásai” jogcímben 44, a „Halfeldolgozás és értékesítés” jogcím keretében pedig 5 támogatási kérelem esetében összesen több mint 2,3 milliárd forint kötelezettségvállalásról döntött. „A természetesvízi halászat” jogcím keretében nem volt támogatható kérelem. A támogatási határozatokat az MVH postázta az érintetteknek. A gazdálkodók a támogatási határozat közlésétől számított kilenc hónapon belül kifizetési kérelmet kötelesek benyújtani az MVH-hoz.

Ahhoz, hogy az ügyfél a támogatás kifizetésére igényt tarthasson, a megvalósítási határidőn belül a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások teljesítésének el kell érnie az ötven százalékot. A kizárólag gépbeszerzést tartalmazó beruházásoknál egy éven belül, az építési beruházást is tartalmazók esetében pedig két éven belül köteles a gazdálkodó a projektet megvalósítani. Amennyiben a fenti rendelkezések valamelyikét a kedvezményezett megsérti, úgy az MVH a támogatási határozatot visszavonja, és a támogatási összeget visszaköveteli, illetve az érintett ügyfél a határozat jogerőre emelkedését követő három évig, a 2007–2013-as időszakban az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában nem vehet igénybe támogatást.

A támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább nyolcvan százalékát kell teljesíteni annak érdekében, hogy az elszámolható kiadások alapján jóváhagyott támogatás teljes összegét kifizesse az MVH – hívja fel a figyelmet a közlemény. Kivételt képez ez alól a közbeszerzéssel megvalósuló beruházás addig a mértékig, ameddig azt a közbeszerzés eredménye indokolja. Ha a közbeszerzési eljárás megindítását az ügyfél igazolta, a projekt megvalósításának határideje gépbeszerzés esetén 6 hónappal, építési beruházás esetén 12 hónappal meghosszabbodik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.