Népszavazást kezdeményez Slota

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szeretné, hogy a Szlovák Köztársaság egész területén a szlovák legyen az egyetlen kizárólagos hivatali nyelv. Az ellenzéki párt ennek érdekében népszavazást kezdeményez – jelentette be Ján Slota, a nemzetiek elnöke kedden a pozsonyi parlamentben.

MNO
2011. 04. 05. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Biztosak lehetnek abban, hogy ez a népszavazás sikeres lesz. Ez a népszavazás ugyanis arról szól, hogy akarjuk-e a szlovák államiságot, vagy valaki Felvidéke leszünk” – jelentette ki Slota azzal, hogy az aláírások gyűjtését még a nap folyamán megkezdik.

Az SNS azután lépett elő ezzel a kezdeményezéssel, miután a parlament a második olvasatba utalta a Híd párt törvényjavaslatát, amely egyebek között azt szorgalmazza, hogy a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt az eddigi 20 százalékról 15 százalékra csökkentsék.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az egyes szlovákiai településeken a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben használhassák az adott kisebbség nyelvét. A törvénymódosításokat mind a két ellenzéki párt – Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és az SNS – elfogadhatatlannak tartja.

Szerintük ez támadás az ország alkotmányos rendje ellen. Néhány koalíciós képviselő is kifogást fogalmazott meg, így a jogszabály elfogadása, illetve végső formája nem biztos. „Szilárd meggyőződésem, hogy néhány hónap alatt sikerül összegyűjtenünk a szükséges 350 ezer aláírást, hogy Ivan Gasparovic államfő kiírhassa a népszavazást. Úgy vélem, hogy a nyári szünidőig ez sikerülni fog” – mondta Slota.

Az SNS álláspontja szerint a kisebbségi nyelvhasználati küszöb csökkentése „a magyarosítást szolgálja” és „a szlovák nemzet érdekeinek elárulása”. Szlovákiában az elmúlt években több népszavazást is kiírtak, de azok – érdektelenség miatt – rendre megbuktak. Kivételt csak az Európai Unióhoz történő csatlakozásról kiírt népszavazás képezett, amelyben a választók igent mondtak a belépésre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.