Olcsó állam: egymilliárdot spórolhat a kormányhivatal

Az idén megközelítőleg egymilliárd forintot takarít meg a Békés Megyei Kormányhivatal – közölte egy munkaértekezleten a kormányhivatal vezetője csütörtökön Békéscsabán.

MNO
2011. 04. 14. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdős Norbert elmondta: a január elsejével megalakult kormányhivatal a számítások szerint mintegy 300 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatott, mint az előző évben még külön szervezetekként működő intézmények. A megyei kormányhivatal költségvetését is érintette a kormányzat 250 milliárd forintos költségvetési zárolása. Erdős Norbert szerint ez további 515 millió forintos kiesést jelentett az előző évhez viszonyítva. A hivatal azonban így is stabilan fog gazdálkodni, mert jelentős bérköltségcsökkentést értek el, és a dologi kiadásokat is mérsékelték.

„A megyei kormányhivatal ezzel kíván megfelelni a kormány által meghirdetett olcsó állam tervnek” – mondta a hivatalvezető. A létszámleépítés csak a nyugdíjkorhatárt elérő dolgozókat, illetve a rokkantnyugdíjas munkavállalókat érintette. A megyei kormányhivatalban és a kapcsolódó szakigazgatási szerveknél 1313-an dolgoznak, beleértve a munkaügyi központok csongrádi és Bács-Kiskun megyei munkatársait is, a korábban régiósként működő munkaügyi központok ugyanis csak 2012. január elsejével kerülnek a megyékhez.

A megyei hivatalhoz kerülő szakigazgatási szervezeteknél jelentősen tudták csökkenteni a dologi kiadásokat. A korábban külön kormányszervekként működő hivatalok ugyanis Békéscsabán több ingatlant foglaltak el, s összeköltöztetésükkel csak a bérleti díjon 100 millió forintot takarítottak meg.

A megyei kormányhivatal vezetője az értekezleten jelentette be, hogy a hivatalhoz tartozó megyei egészségbiztosítási pénztár élére Lukácsi Krisztinát nevezte ki. Az új vezető, aki korában már dolgozott a pénztárnál, a lakosságbarát ügyintézés elterjesztését nevezte az egyik legfontosabb feladatának. Mint mondta, Gyulán már működik ügyfélszolgálati irodájuk, és hasonló fogadópontokat terveznek Orosházán, Szarvason, majd Szeghalmon is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.