Olcsóbb lesz a víz

Öt évre átvette a víz- és szennyvízszolgáltatás üzemeltetését Nyugat-Nógrád 54 településén a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt., a térségben a lakossági és önkormányzati fogyasztók márciustól az eddiginél átlagosan 10 százalékkal fizetnek kevesebbet a következő két évben – jelentette be Vogel Csaba, a társaság vezérigazgatója csütörtökön Balassagyarmaton.

MNO
2011. 04. 14. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térség korábbi szolgáltatója, a Nyugat-Nógrád Vízmű Kft. jogilag megmarad, a tulajdonában lévő eszközöket öt évre bérli a zrt. – mondta a vezérigazgató a sajtótájékoztatón. Közlése szerint egy évi előkészítés után az önkormányzatok úgy döntöttek, hogy 2011. március 1-jétől ötéves időtartamra a DMRV Zrt.-re bízzák a víziközművek üzemeltetési jogát és kötelmét. A megállapodás értelmében a 10 százalékkal csökkentett díjak 2012. december 31-ig változatlanok maradnak, azt követően pedig legfeljebb a tárgyévi infláció mértékével emelhetők.

Vogel Csaba kitért arra, hogy egy átlagos háztartásnak havi szinten legalább 500 forinttal csökken a költsége, de Balassagyarmat városa például milliós nagyságrendű összeget takarít meg. Az előzményekről elmondta: már egy 1977-es dokumentációban elemezték, hogy miként lehetne dunai vízzel ellátni Nógrád megye nyugati részét, majd egy 1992-ben megépült vezetékrendszer tényleges vízellátási kapcsolatot teremtett. A vezérigazgató hangsúlyozta, a folyamat a szétaprózódást megszüntető kormányzati szándékhoz illeszkedik.

Kamarás Zoltán, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. társaságokért felelős igazgatója elmondta: öt állami tulajdonú regionális víziközmű társaság működését elemezve azt állapították meg: bár vannak kivételek, a szétaprózódott működés általában sokkal magasabb költségekkel jár, mintha integráltan végzik a társaságok az üzemeltetést. Az igazgató ezért követendő példának nevezte az üzemeltetési integrációt, kifejtve, ez nem tulajdonosi integráció, mert az önkormányzatok intézkedési és tulajdonosi jogai megmaradnak.

Csach Gábor, a Nyugat-Nógrádi Vízmű Kft.-ben legnagyobb tulajdonos Balassagyarmat alpolgármestere azt mondta: azért kellett más megoldást találni, mert a nógrádi térségben határához érkezett a polgárok és az önkormányzatok teherbírása, a döntéshez pedig kellett az a garancia, hogy a DMRV Zrt. működése hosszú távon biztosított. Az alpolgármester közölte: e megállapodás nélkül a Nyugat-Nógrádi Vízműnél mintegy 4 százalékos áremelésre lett volna szükség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.