Óriási az amerikai hiány

Az amerikai szövetségi költségvetés hiánya 830 milliárd dollár körüli volt a költségvetés első felében – közölte az amerikai kongresszus költségvetési hivatala (CBO) csütörtökön.

MNO
2011. 04. 07. 20:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hathavi deficit 113 milliárd dollárral nagyobb a tavalyi év azonos időszakához képest. A bevételek ugyan 66 milliárd dollárral nőttek, de a kiadások ennél is jóval nagyobb mértékben, 179 milliárd dollárral emelkedtek. Csütörtökön újrakezdődtek az egyeztetések Fehér Ház és a kongresszus között az érvényben lévő költségvetés csökkentéséről. Amennyiben nem sikerülne megállapodni a péntek éjféli határidőig, akkor leállhatnak az amerikai szövetségi kormányzat egyes intézményei.

A republikánusok, akiknek a tavaly novemberi félidős választások során egyebek mellett a költségvetési szigor követelésével sikerült elhódítaniuk a szövetségi alsóházat, 40 milliárd dolláros megszorítást szeretnének kicsikarni. Az októberrel kezdődött amerikai költségvetési év februárral zárult első öt hónapjának a halmozott hiánya 641,26 milliárd dollár volt – hivatalos adat szerint. Az amerikai költségvetés februárban már 29. hónapja volt folyamatosan deficites, ilyen hosszan tartó hiányra még nem volt példa.

A szeptember végén záródó folyó költségvetési év deficitje felülmúlja majd az 1000 milliárd dollárt. Ez azonban nem lenne példa nélküli. Az előző két évet is 1000 milliárd dollárt meghaladó hiánnyal zárta az amerikai költségvetés. 2009-ben rekordszintű, 1,42 ezer milliárd dollár volt a deficit, 2010-ben pedig 1,294 ezer milliárd dollár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.