Pécsi buszeladás: jövő héten kezdődik a per

A pécsi buszeladási ügy tárgyalása április 21-én kezdődik a Baranya Megyei Bíróságon.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/774977" target="_blank"><strong>• A város átvette az irányítást a Pécsi Közlekedési Zrt.-ben</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/767602" target="_blank"><strong>• Pécsi buszeladás: elnapolták a pert</strong></a>

MNO
2011. 04. 14. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat Keczer László, a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatója ellen – tájékoztatott Hajdu István, a bíróság szóvivője csütörtökön.

A vád szerint a cégvezető 2009. január 1-jén adásvételi szerződést kötött arról, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. többségi tulajdonában lévő PK Zrt. eladja mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A 2,6 milliárd forintról szóló szerződéshez kapcsolódóan egy üzembentartási megállapodás is született a járművek bérléséről. Ezzel a cégét és közvetetten Pécs városát jelentős vagyoni hátrány érte.

Az ügyészség szerint Keczer László az általa vezetett cég alapszabályában foglaltaktól eltérően közgyűlési felhatalmazás nélkül kötötte meg az adásvételi szerződést. A vezető megszegte az ésszerű gazdálkodásról és a gazdasági társaságokról szóló törvényben írt alaptételt is, amely szerint a vállalkozás mindenkori kötelezettsége, hogy hitelezői érdekében vagyonát úgy őrizze meg, hogy az biztosítsa a gazdasági szervezet rendeltetésszerű működésének lehetőségét. A vád szerint Keczer László az eladással kapcsolatosan megkötött üzembentartási megállapodásban aránytalanul magas összegben határozta meg a visszabérlés díját, ezzel megszegte a szolgáltatás és ellenszolgáltatás arányosságának elvét.

A bíróság április 21-én és 22-én a vádlott, illetve a sértett képviselőjének meghallgatását, továbbá öt tanú kihallgatását tervezi. A tárgyalás eredetileg február 22-én kezdődött volna, de azt a vádlott betegsége miatt elhalasztották.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.