Szigorítanák a nők elleni erőszak büntetését

A nemi erőszakot és a nőkkel szemben elkövetett más nemi alapú erőszakos cselekményeket minden európai uniós tagállamban bűncselekménynek kellene tekinteni, az elkövetőkkel szemben pedig hivatalból kellene eljárást indítani – áll abban az európai parlamenti állásfoglalásban, amelyet kedden fogadott el az EP plenáris ülése Strasbourgban.

MNO
2011. 04. 05. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az állásfoglalás egy uniós irányelv megalkotását is szorgalmazza a nemi alapú erőszak elleni fellépés érdekében. Az európai nők 20-25 százaléka legalább egyszer elszenved valamilyen erőszakos cselekményt felnőttként, több mint egytizedük pedig volt már nemi alapú erőszakos cselekmény áldozata. Az EP szerint nem lehetne enyhítő körülménynek tekinteni azt, ha az elkövető kulturális hagyományokra vagy vallási gyakorlatokra hivatkozik. A képviselők továbbá a zaklatást is az erőszak egy formájának tekintenék, és egy közös jogi kerettel lépnének fel vele szemben minden tagállamban.

A jelentés előző napi vitájában felszólalt Morvai Krisztina (Jobbik), aki egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy sok adófizetői pénz megy el a megelőzési és kezelési programokra. Feltette a kérdést, hogyan ellenőrzik ennek elköltését, és javasolta, hogy erről ne a kormányokat, hanem az érintetteket kérdezzék meg. A szlovákiai magyar Bauer Edit (MKP) úgy vélte, a nők elleni erőszak „minden szinten jelen van”, sokan esnek áldozatul családon belüli erőszaknak is. Úgy vélte, egy közös európai stratégia és a jó tapasztalatok cseréje sokat segíthet ezen a területen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.