Titokzatos: Kadhafi vasárnap üzenetet küldött Athénba

Abdelati el-Obeidi líbiai külügyminiszter-helyettes vasárnap délután Athénba érkezett Moammer Kadhafi üzenetével – erősítették meg a felröppent híreket athéni kormánykörök.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/775442" target="_blank"><strong>• Holttestek úsznak a víz tetején a líbiai partoknál + Képek</strong></a>

MNO
2011. 04. 03. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ők (a líbiai kormány) azt kérték, hogy egy küldöttjük üzenetet adhasson át Jeórjiosz Papandreu miniszterelnöknek, ezért van Athénban” – idézte a Reuters brit hírügynökség a hivatalos forrást. Egy későbbi, immár hivatalos tájékoztatás szerint Papandreu „az este fogadni fogja az ügyvezető külügyminiszteri tisztséget betöltő líbiai illetékest, amint azt a líbiai miniszterelnök kérte” egy szombati telefonbeszélgetésben.

Papandreu a líbiai kormányfőn, Bagdadi Mahmúdin kívül szombaton beszélt Dzsábir ász-Száni katari miniszterelnökkel is, vasárnap pedig Recep Tayyip Erdogannal, a török kabinet vezetőjével konzultált – hangzik a Papandreu irodája által kiadott rövid közlemény.

Török hajó menekíti a sebesülteket

Egy török hajó 250 sebesültet menekített ki vasárnap a líbiai Miszráta városából – közölte egy török diplomata. A hajót több ezren megrohamozták abban a reményben, hogy elhagyhatják az ostrom sújtotta kikötővárost. A hajót a török külügyminisztérium irányította Miszrátába azt követően, hogy négy napig a nyílt vizeken kellett vesztegelnie, amíg megkapta a hatóságoktól az engedélyt a kikötésre – közölte Ali Akin, a török külügyminisztérium konzuli osztályának vezetője, aki jelenleg Bengáziban tevékenykedik.

Elmondta, hogy a hajót a török légierő tíz F–16-os vadászgépe biztosította a levegőből, és a haditengerészet két fregattja kísérte. A diplomata arról is beszámolt, hogy a hajónak rohamtempóban kellett távoznia a sebesültekkel és további mintegy száz hozzátartozóval, mert hatalmas tömeg, köztük négyezer egyiptomi nyomult a kikötőbe abban a reményben, hogy felférhet a járműre és távozhat Líbiából.

A miszrátai kórházi bizottság azt közölte a török hatóságokkal, hogy a kompnak 120 embert kellene fedélzetére vennie, de végül is jóval többen kerültek fel. „A kórházban nincs több férőhely, ezért sokakat ellátásuk után hazaküldenek, vagyis nem volt könnyű összegyűjteni őket” – mondta Akin.

A török kormány által kibérelt és kórházhajóvá berendezett, Ankara nevű komp vasárnap megérkezett Bengáziba, hogy további sérülteket vegyen fedélzetére. Akin elmondta, hogy a hajó egy török kikötőbe tart, amelyben már felállítottak egy tábori kórházat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.