Veszteség nélkül megtörtént az áttelelés

Hosszú évek után először számottevő veszteség nélkül telelt át a Tisza-tavon az elmúlt évi ívásból származó természetes halszaporulat – közölte a vízterület halászati hasznosításával megbízott Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezető igazgatója a közelmúltban elvégzett mintavételek eredményeire hivatkozva.

MNO
2011. 04. 14. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedüs Gábor csütörtökön elmondta: 2010-ben az áradások és a szokatlanul csapadékos időjárás hatására olyan halszaporulat mutatkozott a Tisza-tavon, amelyre a vízterület eddigi történelmében talán még sohasem volt példa. Különösen a balin és a pontyállomány gyarapodása volt kiemelkedő. Az ügyvezető jelezte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Illés Zoltán szakállamtitkár döntése nyomán a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság lehetőséget kapott az üzemtervben előírtnál magasabb téli vízszint fenntartására, a horgászérdekek fokozottabb figyelembevételére. Így ritkán áll elő oxigénszegény állapot, noha a téli fagyok tartós jégborítást idéztek elő a Tisza-tó tározóterében. Amikor ilyen mégis előfordult, a Sporthorgász Kft. kérésére a Kötikövízig Kiskörei Szakaszmérnöksége rendkívüli zsilipnyitással segített a veszélyben lévő halállományon – hangsúlyozta Hegedüs Gábor.

A tél első felében érkező áradásoknak és a megelőző intézkedéseknek köszönhetően halpusztulás nem történt a Tisza-tavon. A 2010-ben született fiatal halak fejlettségi és egészségi állapotáról pedig ivadékhálós mintavétellel jutott adatokhoz a hasznosító. A szakember tájékoztatása szerint az ősszel mélyebb vízbe húzódó ponty-, süllő- és balinivadékok ugyan még nem tértek vissza a parti sávba, de a tavalyi csukák, a dévér-, karika- és laposkeszegek ivadékai jó kondícióban kezdhetik a tenyészidőszakot. Tömeges jelenlétük bőséges táplálékot kínál a ragadozóknak, de jut a horgászoknak is – tette hozzá.

Hegedüs Gábor arról is tájékoztatott, hogy a napokban 260 ezer darab előnevelt – 4-5 centiméteres – csuka kihelyezésével elkezdődtek a tavaszi haltelepítések a tó négy különböző részén: Poroszló, Tiszavalk, Tiszafüred és Tiszaszőlős térségében. A halasítás ezt követően májusban folytatódik majd, amikor száz mázsa kétnyaras, azaz még nem horogérett pikkelyes ponttyal, valamint 200-200 ezer darab süllő-, illetve harcsaivadékkal gyarapítják a víztározó halállományát. Végül a főszezon idején – július elejétől szeptember közepéig – további 420 mázsányi fogható méretű, háromnyaras pontyot telepítenek a népszerű horgászvízbe. Mindez összesen 47 millió forintba kerül az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.