Volt miből költenie a vezetőknek

Több tíz millió forint értékű beszerzéseket igazoló minőségibor- és pálinkaszámlák nyilvánosságra kerülése után vizsgálatot indított Kína vezető olajfeldolgozó vállalata, a Sinopec – derült ki a cég csütörtöki tájékoztatásából.

MNO
2011. 04. 14. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeszes italok vásárlását igazoló, hatalmas összegű bizonylatokra a Sinopec kantoni (Guangdong) kirendeltségének elszámolásai között bukkantak, majd ismeretlenek hétfőn az interneten közzétették őket. A megrendelők jó ízléséről tanúskodik, hogy az italok között van a világ legdrágább borai közé tartozó Chateau Lafite Rothschild, valamint az egyedülálló technológiával készülő kínai luxus szeszes ital, a Kweichow Moutai.

Az egyik számlán a külföldi márkájú borok ellenértékeként 540 ezer jüan (15,3 millió forint) volt feltüntetve, míg egy másikon a különböző típusú Kweichow Moutai nedűk szerepelnek 958 ezer jüan értékben, ami több mint 27 millió forintnak felel meg. A beszerzések dokumentumai között online csemegéző internetezők azonnal felháborodásuknak adtak hangot, de voltak, akik beugratásra gyanakodtak.

A kantoni képviselet a felvetésekre válaszul közölte, hogy a számlák eredetiek, de további részletekbe nem bocsátkozott. Ez csak olaj volt a tűzre: a netezők nyomban a magas – nemrégiben fölemelt – üzemanyagárakat, illetve az azokban rejlő és általuk túlságosan magasnak tartott hasznot kezdték felemlegetni.

Egyúttal követelték annak nyilvánosságra hozatalát, milyen célból vásárolták a méregdrága italokat. A Sinopec vezetése ígéretet tett arra, hogy vizsgálatának eredményét hamarosan közzé teszi. A cég nettó nyeresége 2010-ben közel majdnem 14 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, s megközelítette a 72 milliárd jüant (11 milliárd dollár).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.