Zöld utat kapott az első körben a nyelvhasználati törvény

Átkerült a második olvasatba a szlovák parlamentben a Híd magyar–szlovák párt által kidolgozott törvényjavaslat, amely egyebek között azt szorgalmazza, hogy a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt az eddigi 20 százalékról 15 százalékra csökkentsék.

MNO
2011. 04. 05. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az egyes szlovákiai településeken a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben használhassák az adott kisebbség nyelvét.

Az első olvasat indulatos vitájának lezárása után a keddi szavazáskor a törvényjavaslat a pozsonyi parlamentben megkapta a második körbe való jutáshoz szükséges támogatást. A hatályos szabályok szerint a második olvasatban módosító javaslatokat lehet benyújtani minden előterjesztéshez, így jelenleg nehéz megmondani, hogy végül megszavazzák-e a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását, illetve hogyan fog kinézni a jogszabály végső formája. Az ellenzék ugyanis rendkívül élesen bírálja a javaslatot, határozottan ellenzi a mostani nyelvhasználati küszöb csökkentését.

Ugyanakkor kifogásokat fogalmazott meg a koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és néhány más kormánypárti képviselő is, tehát több bizonytalansági tényező is van. Bugár Béla, a Híd elnöke ismételten kijelentette, hogy mindenkivel tárgyalni kívánnak még, mert a jogszabályt alapvető fontosságúnak tartják. Ha valóban 15 százalékra csökkenne a kisebbségi nyelvhasználati küszöb, akkor a kisebbségek anyanyelvüket Pozsony és Kassa egy-egy városkerületében is használhatnák.

A jövőben a nyelvi jogok a cseh és a horvát kisebbségre is vonatkozni fognak. Amennyiben a törvénymódosítást a parlament megszavazza, a hivataloknak a kisebbségi nyelvű beadványokra a szlovákon kívül kisebbségi nyelven is válaszolniuk kell majd. A kisebbségi nyelvhasználat a városi rendőrökre is vonatkozna. Újdonság, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény megsértéséért ugyanolyan szankciók járnának, mint az államnyelvtörvény be nem tartásáért. A büntetések – akárcsak az államnyelvtörvény esetében – 50-től 2500 euróig terjednének.

Rudolf Chmel, a kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök–helyettese korábban kifejtette: a két törvénynek kompatibilisnek kell lennie, s miután az államnyelvtörvény tartalmaz szankciókat, azokat a kisebbségi nyelvhasználati jogszabálynak is tartalmaznia kell. Chmel úgy vélte, hogy a kisebbségi nyelveknek bizonyos esetekben nagyobb védelemre van szükségük, mint az államnyelvnek. Szerinte ha a módosítást elfogadják, a kisebbségek jobban fogják érezni magukat Szlovákiában. A törvény a Szlovákiában hagyományosan használt kisebbségi nyelvek közé a bolgár, cseh, horvát, magyar, német, lengyel, roma, ruszin és az ukrán nyelvet sorolja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.