Zöld utat kapott Szlovákia és Litvánia

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön úgy döntött, hogy engedélyezi Szlovákia és Litvánia számára a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását három évvel.

MNO
2011. 04. 14. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EB így már négy tagállamnak engedélyezte az átmeneti időszak kiterjesztését. A magyar kérelemről tavaly december 20-án, Lettország kérvényéről idén április 7-én döntött a brüsszeli bizottság. A döntések értelmében az érintett államokban 2014. április 30-ig érvényben maradnak az ott lakóhellyel nem rendelkező uniós polgárokra és jogi személyekre vonatkozó termőföldszerzési korlátozások.

A bizottság az átmeneti időszak meghosszabbítását a kérelmezők által szolgáltatott információk alapján hagyta jóvá, amelyek „rávilágítottak arra, hogy a hosszabbítás nélkül fennáll annak a veszélye, hogy a mezőgazdasági földterületek piacán súlyos zavarok lépnek fel” – áll az EB csütörtöki közleményében. Az Európai Unióhoz (EU) 2004-ben csatlakozott államok közül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Szlovákia hétéves termőföld-vásárlási moratóriumot alkudott ki az EU-val. Lengyelország 12 évre kapott engedélyt.

Csehország és Észtország nem kérte a moratórium meghosszabbítását, így ebben a két tagországban április végén felszabadul a termőföldpiac. A moratórium meghosszabbítását sikerrel kérelmező négy tagállamban – Lettországban, Litvániában, Magyarországon és Szlovákiában – három év múlva, 2014-ben szűnnek meg a korlátozások. Lengyelország esetében a 2003-as csatlakozási szerződés értelmében nem lehetséges az átmeneti időszak meghosszabbítása, a moratórium így 2016-ban lejár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.