15 ezren haltak meg, enyhének tartják az ítéletet

Elutasította az indiai legfelső bíróság szerdán azt a fellebbezést, amelyben Madhja Prades kormánya az 1984-ben történt, mintegy 15 ezer ember halálát okozó, bhopali ipari katasztrófa felelősei elleni vádak súlyosbítását kérte.

MNO
2011. 05. 11. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1984. december 3-án az India középső részén fekvő Bhopal városában máig tisztázatlan okokból mintegy 40 ezer tonnányi mérgező gáz (metil-izocianát) szivárgott ki a Union Carbide amerikai növényvédőszer-gyártó vállalat helyi üzeméből. A balesetet követő három nap leforgása alatt körülbelül 15 ezren haltak meg mérgezés következtében, és több tízezerre tehető azok száma, akik valamilyen maradandó egészségügyi károsodást szenvedtek, s közülük többen azóta meg is haltak szövődmények miatt. A tragédia hatása máig érezhető: a városban még mindig ki lehet mutatni a talajban, az ivóvízben, valamint az emberek és állatok szervezetében a mérgező anyag magas koncentrációját. A túlélők úgy érzik, a világ legsúlyosabb ipari katasztrófájának ügyében a mai napig nem szolgáltattak igazságot.

A Union Carbide bhopali leányvállalatának akkori vezetőit gyilkosság vádjával felelősségre vonták ugyan, de a legfelső bíróság 1996-os határozata értelmében enyhítették a vádat, és gondatlanságból elkövetett emberölésért 2010-ben mindössze két év börtönt szabtak ki rájuk, majd nem sokkal később óvadék ellenében végül szabadlábra helyezték őket. Az enyhe ítélet óriási felháborodást váltott ki a helyi lakosság körében, akik a felelősökre súlyosabb büntetés kiszabását kérték, valamint méltányos kártérítést követeltek az áldozatoknak és családjaiknak.

A Union Carbide-ot 2001-ben felvásárló Dow Chemical vállalat közölte, hogy a cég a helyi kormánnyal még 1989-ben jogi úton rendezte az ügyet, és 470 millió dolláros kártérítést fizetett. A bhopali telephely azóta Madhja Prades állam tulajdonába került, így a Dow Chemical szerint a helyi vezetésen múlik a történtekkel kapcsolatos felelősségre vonás.

Szerdán a bíróság részben azzal indokolta a fellebbezés elutasítását, hogy a kormány nem adott elégséges magyarázatot arra, miért várt 14 évig a Union Carbide korábbi vezetőségi tagjai ellen felhozott vádak súlyosbítására vonatkozó kérelemmel, továbbá „a kérelmet hamis és téves érvekkel támasztották alá”. A bhopali katasztrófa áldozatainak szervezete megrökönyödve fogadta a bírói határozatot. A legfelső bíróság jelenleg még vizsgálja azt a kormány által benyújtott kérelmet, amely további 1,7 milliárd dollár kifizetését követeli a gázszivárgás károsultjai számára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.