15 százalékra nőhet az infláció

A súlyos pénzügyi és gazdasági válságba került Fehéroroszországban 14 százalékról 16 százalékra emelik a refinanszírozási kamatlábat június 1-jén.

MNO
2011. 05. 30. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt megelőzően a fehérorosz központi bank 1 százalékponttal emelte a kamatot áprilisban. A bank hétfőn „a fogyasztói árak folytatódó emelkedésével, és a magasabb inflációs várakozásokkal” indokolta a döntést. Május közepén Andrej Tur fehérorosz gazdasági miniszterhelyettes azt mondta, hogy júniusra 15 százalékra nő az éves szintű infláció.

A központi bank egyidejűleg megemelte a betéti kamatot is, azzal a szándékkal, hogy „vonzóbbak legyenek a fehérorosz rubelben elhelyezett betétek, és megvédjék a megtakarításokat”. A fehérorosz központi bank 36 százalékkal leértékelte a fehérorosz rubelt május elején, hogy mérsékelje a jelentősre duzzadt folyó fizetési mérleghiányt, és visszafogja az infláció növekedését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.