17 év után véglegesen távozhat a jobboldal vezetője + Képek

Újabb vereség elé néz a vasárnap kezdődő helyhatósági választások második fordulójában Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, amely súlyos politikai instabilitáshoz vezethet és akár felerősítheti a versenyt a pártvezetői posztért. A piacok azonban reformokat várnak a mediterrán országban, mivel a gazdaság stagnálása és a növekvő államadósság egyre nagyobb bajhoz vezethet.

Kovács András
2011. 05. 29. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két héttel ezelőtti választás legnagyobb meglepetése mindenképpen az volt, hogy a Berlusconi legbiztosabb hátországát jelentő Milánóban a balközép erők fordultak előnnyel. A jobbközép táborban növekvő pesszimizmus ellenére, mind az északolasz városban, mind Nápolyban a második körben még nyerhet a kormánypárt. Elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy egyre többen fogják követelni Berlusconi távozását, ami néhány hónappal ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.


A roppant aktív miniszterelnök 1994 óta a jobboldal megkérdőjelezhetetlen vezetője volt, de az utóbbi hónapok szexbotrányai, több korrupciós ügye és az, hogy képtelen volt életet lehelni a stagnáló gazdaságba jelentősen elkoptatták korábbi nimbuszát. A gazdasági problémákat csak növelte, hogy a Standards&Poor's negatívra rontotta Olaszország kilátásait, mivel egyelőre nem tud megbirkózni az egyre nagyobb államadóssággal, és körülbelül egy évtizede a stagnálás állapotában van az ország.


Mélyrehatóbb lépések kellenek

A negatív kilátás ellenére a héten sikerült olasz államkötvényeket eladni, de a gazdaság állapota nem ad okot a lelkesedésre, főként Berlusconi szavazói körében, akiknek komoly életszínvonal-esést kellett elszenvedniük. Az egyik olasz gazdasági társaság, a Confindustria ebben a hónapban már másodjára bírálta a kormányt azért, hogy nem léptet életbe serkentő intézkedéseket. – Nem palástolhatjuk el a csalódásunkat, mélyrehatóbb lépésekre van szükségünk – hangsúlyozta Emma Marcegaglia, a szervezet elnöke.


Vasárnap és hétfőn 90 városban és hat provinciában tartanak második fordulót, így körülbelül 5,5 millió olasz járulhat az urnákhoz. A legnagyobb küzdelem természetesen Milánóban várható, ahol az első körben Giuliano Pisapia, a balközép erők jelöltje 48, míg Letizia Moratti jobbközép polgármesterjelölt 41,6 százalékot szerzett. Az első körben elszenvedett vereséget követően Berlusconit súlyosan érintette, de egy héttel ezelőtt visszatért a kampányba, és azt hangoztatta, hogy ha Pisapia kerül a város élére, Milánó Olaszország Sztálingrádja lesz, vagy pedig iszlám várossá válik, vagy pedig egy „cigány metropolis” lesz. Ezektől a kijelentéseitől még több párttársa is elhatárolódott.


Egyre mélyebben a miniszterelnök

Berlusconinak párhuzamosan négy ügyben is bíróság elé kell állnia. Ebből három korrupciós esettel van kapcsolatban, míg az úgynevezett Ruby-gate is megemlítendő, ahol az a kérdés, hogy fizetett-e egy kiskorú prostituált szolgáltatásaiért, majd ezt követően arra használta föl a pozícióját, hogy ezt eltitkolja. Ezek az ügyek már egyértelműen hozzájárultak ahhoz, hogy a jobbközép erők vesztesen kerültek ki az első fordulóból, és a mostani körben sem várható, hogy jelentősen javuljon a pozíciójuk.


Fotók: Reuters


Az jobbközép kormánykoalíció életben tartója, az Északi Liga is egyre több ügyben határolja el magát Berlusconitól, többek között a líbiai háború kapcsán, és tiltakozik a minisztériumok Milánóba költöztetése ellen is. Az éles kampányban emelte föl a szavát Giorgio Napolitano elnök és több egyházi vezető is, mivel szerintük egy ilyen hangulatban még nehezebb lesz a gazdasági reformok végrehajtása. „A világon egyetlen demokrácia sem működik, ha a parlament béna” – ezt már egy politikai elemző nyilatkozta annak kapcsán, hogy 22 fontos törvénytervezet akadt el a felsőházban, amely szintén csak hátráltatja a válságból való kilábalást.

(reuters.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.