35 millió ember jövője került veszélybe

Súlyos aszály veszélyezteti az ivóvízellátást és a mezőgazdaságot; a Jangce mentén lévő öt tartományban közel 35 millió ember életét és a folyó édesvízi delfinjeinek jövőjét befolyásolja a száraz időjárás – adja hírül a kínai média szombaton a polgári ügyek minisztériumának tájékoztatása alapján.

MNO
2011. 05. 28. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térségben a rendkívül kevés csapadék és a Jangce folyó felsőbb szakaszáról érkező elégtelen vízmennyiség miatt mára millióknak gond az ivóvízhez jutás, a gazdasági kár pedig Csiangsu (Jiangsu), Anhuj (Anhui), Csianghszi (Jiangxi), Hupej (Hubei) és Hunan tartományokban összesen megközelíti a 2,3 milliárd dollárt.

A minisztérium arra figyelmeztet, hogy a fokozódó szárazság a régió nagyvárosainak ivóvízellátását is veszélyezteti, mivel a víztározók gyors ütemben ürülnek. A kormány a katasztrófaelhárítás legfelsőbb szervével több intézkedést hozott, valamint a két leginkább érintett tartomány – Hupej és Hunan – számára 8,5 millió dollár értékű segélyt utalt ki.

A Három Szoros erőmű illetékesei a napokban elmondták, a gátnál nagyobb mértékben megnyitották a zsilipeket, májustól több mint 2,76 milliárd köbméter vizet engedtek az alsóbb részekre, hogy emeljék a víz szintjét.

Korábbi jelentések arról is beszámoltak, hogy a Közép-Kínát több mint 200 napja sújtó aszály következtében a Jangcében élő igen ritka édesvízi delfinek is veszélybe kerültek. A folyónak azon szakasza, ahol körülbelül 30 delfin él 21 kilométerről 10 kilométerre zsugorodott, mivel a víz szintje évtizedek mélypontjára – alig több mint 27 méterre – esett; három méterrel alacsonyabb, mint tavaly. Az alacsony vízállás a vízi növényeket is veszélyezteti, aminek következtében csökkenő halállományra, a delfinek számára kevesebb élelemre lehet számítani.

Mindeközben a környékbeli gazdálkodók némelyike az extrém időjárás hatásait ellensúlyozandó, öntözésre szivattyúzza ki a vizet a folyó védett, felduzzasztott szakaszából.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.