40 ezer ember életét könnyítik meg

Megkezdődött Makón a már meglévő szennyvízcsatorna szakaszos felújítása és fejlesztése. A munka annak a nagy projektnek a része, amelynek során Apátfalván, Földeákon, Kiszomboron, Magyarcsanádon és Maroslelén is új csatorna épül – hangzott el csütörtökön sajtótájékoztatón a Maros-parti városban.

MNO
2011. 05. 26. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 14 milliárdos összköltségű beruházás 11,5 milliárd forintos európai uniós támogatással valósul meg, és a tervek szerint 2014 júniusában adják át. A projekt első fázisában 2000–2001-ben megépítették a makói szennyvíztisztítót, ezt követően 2004-ben nyújtotta be pályázatát a Makó és Térsége Szennyvízcsatornázási Társulás, amelyben a makói, már meglévő csatornarendszer felújítása mellett az apátfalvai, földeáki, kiszombori, magyarcsanádi, makói és maroslelei csatornahálózat kiépítése is szerepelt. A támogatási döntésről szóló értesítést a társulás 2009 végén kapta meg. Ekkor kezdődött el a megvalósításban részt vevő vállalkozók kiválasztása, a makói felújítást végző Bonex Kft.-vel 2010 novemberében írták alá a szerződést.

A 14 milliárd forintot meghaladó összköltségből 11,5 milliárd forint az Európai Unió támogatása. A beruházáshoz emellett állami, önkormányzati forrás is kapcsolódott, amelyhez a lakosság hozzájárulása is szükséges volt. Ezt lakás-takarékpénztári befizetések formájában teljesítik. A befizetett összeg egy részét a gerincvezeték kiépítéséhez használják fel, míg másik része az adott ingatlan rácsatlakozásához szükséges.

A most megkezdett felújítási szakasz eredményeképpen 12,6 kilométer már meglévő csatorna és 11 átemelő újul meg közel 670 millió forintból a dél-alföldi városban. A kivitelezés során a Bonex Kft. a hagyományos nyílt árkos csőfektetés mellett egy új, modern, úgynevezett compact pipe technológiát is alkalmaz. Ennek során a régi csőbe egy C alakra hajtogatott csövet húznak be, amit a gőz erejével kikerekítenek, és a régi cső falához simítanak. Ez az új technológia gyorsabb, és lényegesen kevesebb útfelbontással, forgalomkorlátozással jár.

A beruházás új csatornaépítési eleméhez kapcsolódóan ez év március hónapban a társulás kiírta azokat a tendereket, amelyekkel a kivitelezőket választják ki. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén júniusban kerülhet sor a további projektelemek kivitelezőivel történő szerződéskötésre, így a munka itt is megkezdődhet még a nyár folyamán. A teljes fejlesztés keretében a hat településen összesen 297 kilométer gravitációs és 92 kilométer nyomás alatti szennyvízcsatorna, 34 új szennyvízátemelő, és – várhatóan – 14 306 új házi bekötés épül. Emellett kibővítik a makói szennyvíztisztítót, és megoldást nyer a makói telepen leválasztott szennyvíziszapok kezelése és hasznosítása is. Az építkezés egésze előre láthatólag 36 hónapot vesz igénybe, így bár az átadás folyamatos lesz az egyes szakaszokon, a projekt teljes befejezése 2014 nyarán várható.

Buzás Péter (MSZP), Makó polgármestere elmondta: a városban 1975 óta az volt a cél, hogy a meglévő hálózatot korszerűsítsék. Ezzel a most alig 25 százalékos csatornázottság 100 százalékossá válik. Ugyanez megvalósul a társtelepüléseken is, ahol eddig nem voltak csatornahálózatok. Makó történetében ez az eddigi legnagyobb beruházás, amely a 25 ezer lakos mellett 15 ezer környékbelit is érint, így mintegy 40 ezer ember életét könnyíti meg a térségben – tette hozzá a város első embere.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.