A heves vitákat kiváltó darabot is műsorra tűzik

Kényes politikai darab, több híres rendező és sok tánc – így összegezhető a nyári avignoni színházi fesztivál programja. A francia városban július 6. és 26. között több mint 30 színházi és táncelőadást láthat a közönség.

MNO
2011. 05. 29. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik legjelentősebb színházi eseményét a Yannick Haenel regénye alapján készült darab, a Jan Karski (Mein Name ist eine Fiktion) – Jan Karski (A nevem fikció) – bemutatója nyitja meg. A II. világháborúban a lengyel ellenálló Karski a varsói gettóban kivégzések szemtanúja volt, a zsidógyilkosságokról információkat juttatott el Amerikába, Nagy-Britanniába és a Londonba emigrált lengyel kormánynak – hatástalanul. Yannick Haenel regényében arról ír, hogy a nagyhatalmak kezdetben milyen passzívan viszonyultak a népirtáshoz. A francia Arthur Nauzyciel által rendezett darab heves vitákat váltott ki.

A francia koreográfus, Boris Charmatz az avignoni fesztiválra készítette el Enfant (Gyermek) című táncdarabját. Rajtuk kívül olyan neves rendezők és koreográfusok darabjait láthatja a fesztivál közönsége, mint William Forsythe, August Strindberg vagy Patrice Chereau. Nagy várakozás előzi meg a francia–libanoni rendező, Wajdi Mouawad rockos Szophoklész-feldolgozását, A trakhiszi nők, Antigoné és Elektra című darabot. A gyilkosságról, gyászról és bosszúról szóló előadás zenéjét Bertrand Cantat írta. Az énekes személye heves vitákat váltott ki azért, mert 2003-ban egy veszekedést követően megölte akkori barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt. Cantat-t 2007-ben jó magaviseletéért feltételesen szabadlábra bocsátották.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.